Суспільство
17 грудня 2014
Бісмарк нічого не говорив про відділення України від Росії
Часто цитовані слова "залізного канцлера" про "ампутацію України" та стравлювання українців із росіянами виявилися фейком.
news-image

Однією з улюблених нині цитат російського інтернету та офіційних російських ЗМІ є фраза Отто фон Бісмарка "Могутність Росії може бути підірваною лише відділенням від неї України", пише "Є"(єдність.інфо) із посиланням на DW Ukraine.

Також можніа побачити в мережі й інший варіант: "Для величезного тіла Російської імперії смертельною є лише одна операція – ампутація України". А деякі, особливо завзяті коментатори з кремлівського пулу, вкладають в уста "залізному канцлерові" і такі слова: "Необхідно не лише відірвати, але й протиставити Україну Росії, стравити дві частини одного народу і спостерігати, як брат убиватиме брата."

DW Ukraine зв'язалась з Фондом Бісмарка в німецькому місті Фрідріхсру. У відповідь на наш запит доктор наук Ульф Моргенштерн, науковий співробітник Фонду, що займається спадщиною Отто фон Бісмарка, наголосив: "Нічого подібного Бісмарк не говорив. І не міг говорити". Немає жодних свідчень - ні записів самого канцлера, ні протоколів його виступів, ні чорнеток листів, ні спогадів його сучасників, - у яких би згадувалось про щось подібне. Але це ще не все: у своїх мемуарах канцлер розповідає про так звану "Партію тижневика" в Прусії, котра прогнозувала "розчленування Росії". Бісмарк, який у 1871 році був призначений першим німецьким канцлером, з явним несхваленням відгукувався щодо цієї ідеї.

Політично "залізний канцлер" мислив категоріями великих імперій: Німеччини, Франції, Росії, - і думка про їх розчленування, розпад, стравлювання одних частин з іншими була йому абсолютно невластивою. Прихильник єдності Німеччини (і, власне, творець єдиної Німеччини), Бісмарк і Росію сприймав як "єдину і неподільну".

Таким чином, DW з 'ясувала, що фраза про "ампутацію України" насправді є фейком, який вигадали та поширюють з пропагадистською метою, аби показати, що нібито Захід завжди хотів розчленувати Росію. І що нинішній конфлікт викликаний не бажанням України стати незалежною європейською державою і спробами Кремля протистояти цьому, а одвічними каверзами "підступного" Заходу.