Суспільство
29 листопада 2016
Після «російської весни» жінки вибирали татарські будинки, на випадок, якщо нас виселять - дружина Умерова
Майї Умерова розповіла, що після анексії Криму сусіди сподівалися, що кримських татар вишлють на Північ.
news-image

Кримські татари більше не дозволять депортувати їх з батьківщини після окупації Криму Росією. Про це розповіла дружина заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова Майї в інтерв'ю "5 каналу", передає «Є!» із посиланням на Гордон.

Я думаю, ми будемо до кінця, що б не трапилося. Як-то мої сусіди були в ейфорії, що тут "російська весна" прийшла. Тут ходили дві жінки та вибирали татарські будинки, на випадок, якщо нас виселять, і не соромлячись , говорили, що вже вагони готують, і Дальня Північ нас чекає. І я говорила: "Ви розумієте, 44-го року не буде, не сподівайтеся". Тоді наших чоловіків не було, тепер наші сини та наші чоловіки поруч з нами. Тепер вони просто не дозволять ні зі старими, ні з дітьми так вчинити, як в 44-му році, - заявила вона.

За словами Умерової, спочатку сусіди цього не розуміли.

Але я дивлюся, через 2,5 року вже риторика змінюється, сусіди вже зовсім без цієї злоби, якесь розуміння починає прокльовуватися, хоча до цієї "весни" все було добре. Ми бігли один до одного за сіллю і цукром. Якщо якісь заходи, то вони завжди підходили і запитували, чи потрібна допомога. Все - як повинно бути між сусідами. Перші півроку після анексії було дуже важко, - підкреслила вона.

Вона пояснила, що Ільмі Умеров не випадково в своїх виступах завжди закликає українську владу, щоб вона не затирала тему кримських татар, якщо їй дорога ця земля.

Я думаю, що все одно Україна нас не залишить в біді, весь світ. Нам просто дуже хочеться сподіватися, тому що стільки горя пережив наш народ. Слава Богу, що зараз все більше і більше розкривається ця тема. Люди, які раніше і не знали, хто такі кримські татари, тільки знали, яке тавро на них, - вони просто переймаються цією нашою бідою. І я думаю, все одно, може, не так, як би нам хотілося, але все буде виправлятися. А без жертв нічого не буває. Тому я не думаю, що ми складемо руки, ми будемо просто йти до кінця. І Ільмі готовий до цього, розуміючи, чим це все може для нього закінчитися, - підсумувала Умерова.

Нагадаємо, раніше ФСБ Росії порушила справу проти Умерова за звинуваченням в екстремізмі за "публічний виступ із закликами про необхідність порушення територіальної цілісності РФ".

18 серпня співробітники ФСБ РФ відвезли його в психіатричний диспансер для примусової експертизи. 1 вересня адвокат Умерова Микола Полозов повідомив, що стан здоров'я його підзахисного "стабільно важкий". 7 вересня Умеров покинув психіатричну клініку окупованого Сімферополя, де його примусово утримували три тижні.

Європейський союз називав примусове утримання в психіатричній лікарні і проведення психіатричної експертизи Умерова грубим порушенням міжнародних стандартів прав людини і закликав негайно його звільнити.

Читайте також: Європарламент розгляне безвізовий механізм. Але не у цьому році
Читайте також: «Краще жити на Батьківщині» - бойовик «ДНР» повернувся в Україну (відео)
Читайте також: У Києві сталася масштабна ДТП із гонитвою та участю поліції (фото)