Політика
18 грудня 2014
США та Куба відновлюють дипломатичні відносини
Президенти США та Куби зробили заяви про відновлення дипломатичних відносин між країнами, що були перервані з 1961-го року.
news-image

Президент США Барак Обама у середу заявив про відновлення дипломатичних відносин між Сполученими Штатами та Кубою, а також про пом’якшення обмежень у сфері економічних відносин та туризму, повідомляє “Є»(єдність.інфо) із посиданням на DW.

Президент США фактично визнав провал політики ізоляції Куби, яку Сполучені Штати провадили упродовж десятиліть, оскільки ця політика, за його словами, не спонукала кубинський народ до "побудови відкритого і демократичного суспільства", і Кубою сьогодні - як і у 1961 році - править родина Кастро та Комуністична партія. Продовження такої політики, на думку Обами, могло б призвести до краху Куби, що не відповідає національним інтересам США та інтересам самих кубинців.

Серед кроків, які анонсував президент США: відновлення дипломатичних відносин, котрі були розірвані у січні 1961-го року, та відкриття найближчими місяцями посольства США у Гавані; пом’якшення обмежень щодо переказів коштів, сприяння збільшенню туристичного потоку та поїздок на Кубу, збільшення експорту зі США окремих груп товарів. Також резидентам Сполучених Штатів дозволять ввозити з Куби товарів на 400 доларів. Ці заходи, на думку Обами, повинні сприяти розвитку на Кубі громадянського суспільства та приватного сектора

Окремим пунктом Барак Обама виділив дозвіл телекомунікаційним фірмам здійснювати діяльність на Кубі, адже проникнення інтернету на острові становить лише 5 відсотків - один з найнижчих показників у світі. Цей крок, на думку Обами, повинен збільшити можливості кубинців у вільному спілкуванні.

Майже одночасно із виступом Барака Обами із телевізійним зверненням до кубинців виступив президент країни Рауль Кастро. Він наголосив на тому, що розбіжності між країнами все ще зберігаються, однак сторони повинні навчитися жити з цим "цивілізовано", та підтвердив намір двох країн відновити дипломатичні відносини. Кастро у своєму зверненні також подякував Ватикану та уряду Канади за допомогу у переговорах між Гаваною та Вашингтоном.

Прорив у відносинах супроводжувався обміном в’язнями з обох сторін. Куба звільнила громадянина США Алана Ґросса та кубинця, який був визнаний американським шпигуном та провів у в’язниці 20 років.

США, у свою чергу, звільнили трьох кубинських шпигунів, а Барак Обама зазначив, що дасть доручення Державному департаменту США переглянути визначення Куби як "країни-спонсора тероризму".