Україна
30 листопада 2016
У Рівному знайшли підземний тунель та загадкову кімнату
Археологи чекають дозволу, аби розпочати розкопки.
news-image

Рівне розкриває свої таємниці. Прихований підземний тунель виявили просто посеред центрального парку міста. Сталося це, коли біля тамтешнього фонтана провалився асфальт. Працівники з цікавості почали розкопувати провалля. Побаченим були приголомшені – під землею виднілася кімната. Знахідкою вже неабияк зацікавились археологи, передає «Є!», посилаючись на ТСН.

"Видно, що були закладалися дерев'яні брузки, були двері. Це якась підземна частина наземної будівлі скоріш за все", - каже науковий співробітник Рівненського краєзнавчого музею Олексій Войтюк.

Найпевніше, каже археолог, це підземні тунелі князів Любомирських – польських шляхтичів, які були власниками Рівного впродовж двохсот років. Цегла з підземної кімнати виготовлена в 19 сторіччі.

Припущень безліч . Від того, що тунель міг бути для пересувань князівської охорони, і аж до того, що це був звичайнісінький льох.

Підземна знахідка неабияк цікавить перехожих. Рівняни кажуть, давно чули легенди про князівські тунелі.

Утім, краєзнавці з висновками не квапляться. Підземні ходи могли з'явитися ще задовго до появи Любомирських на рівненських землях. І навіть переповідають легенди.

"У ХІІІ столітті тут існував жіночий монастир і саме тунелі, є такі варіанти, належали до того жіночого монастирю, і вважалося, що чоловік, який знаходиться на тому місці на себе вбирав таку негативну енергетику, що після того з'являлися хвороби", - каже директор Рівненського об'єднання парків культури та відпочинку Андрій Черепанов.

Після розкопок стане зрозуміло, що це за тунель, його довжина та куди він веде. А от управління культури вже будує масштабні плани.

"Скоріш за все ми зробимо під склом і воно якраз впишеться в контекст історичності нашого парку Шевченка і міста Рівне, як історичного міста України", - каже начальник Рівненського управління культури Тарас Максименко.

Та поки археологи чекають дозволу, аби розпочати в центральному парку Рівного розкопки.