Суспільство
30 листопада 2016
Вінницька породілля через недбальство медиків проштрикнула шприцом живіт із дитиною
Малюка врятувати не вдалося, а жінка тепер позиватиметься на лікарів.
news-image

На Вінниччині встановлюють причину смерті новонародженого малюка, який прожив лише три дні, а його маму ледь урятували після пологів. Родичі вважають, що трагедія сталася через недбальство медиків, натомість ті звинувачують у всьому породіллю, передає «Є!», посилаючись на ТСН.

Ольгу поклали в пологовий будинок на 38-му тижні вагітності. Причин хвилюватися за її здоров'я тоді не було. Коли настав час народжувати, перейм не було, а жінка стала скаржитися на болі в животі. Медики вирішили стимулювати пологи та приготували для породіллі ліки.

"Коли вона розводила цю табетку, вона її не мала розводити сама. Їй мали це все дати. Вона розводила, і якимось чином випав в неї шприц і проколов живіт", - розповів батько Сергій Філюк.

 У породіллі почалися нестерпні болі, однак медики наказали чекати до ранку.

Чоловік, який уночі приїхав до пологового, розбудив чергового лікаря.

"Прибігла акушерка, почала слухати дитину, каже, я не чую дитину, я не чую дитину. Пройшла два-три кроки і непритомніє. Я кажу до акушерки: ваша колега недієздатна, викликайте інших лікарів", - розповідає Сергій Філюк.

 Під ранок медики з'ясували, що дитина в лоні матері задихається, а в жінки відкрилася внутрішня кровотеча. Лікарі взялися робити кесарів розтин. 

"Народилася у стані асфіксії. Проводилися реанімаційні заходи. Одразу в операційній дитина була переведена на штучну вентиляцію легенів", - розповів завідувач пологовим відділенням Вінницької районної лікарні Юрій Коцулівський.

Новонароджений малюк помер у реанімації через три дні. Породіллю Ольгу Даценко ледве врятували. "Хочу покарати тих лікарів, якщо їх можна назвати лікарями", - каже вона. Самі ж медики у смерті дитини звинувачують породіллю. 

"Це факт самоушкодження вагітної жінки – шприцом. Як це сталося – проводиться службове розслідування", - каже заступник головного лікаря Тетяна Катілова.
"Ніхто їй робити цього не казав, ні молодший персонал, ні акушерки, ні лікар. Якщо стоїть питання про приготування цих сумішей, препаратів – це все робить медперсонал", - твердить Юрій Коцулівський.

Шприц для уколу породіллі наказала приготувати акушерка пологового, яка саме чергувала того вечора.

"Я її попросила приготувати шприц, в них шприці свої. На сто мілілітрів води розводиться одна таблетка і п'ється", - пояснила акушерка Тетяна Назарчук.

 Батьки померлої дитини вирішили добиватися правди в суді та вже звернулася зі скаргою до поліції. Там розпочали розслідування за статтею про неналежне виконання професійних обов'язків медичним працівником.

Минулого місяця повідомлялося, що на Харківщині знайшли труп немовляти, який близько місяці пролежав закопаним серед покинутого аеродрому. Чоловік та жінка, які перебувають у неофіційному шлюбі, приймали пологи вдома, а коли дитина народилася, батько закопав її посеред поля.