Україна програла у суді російській компанії «Татнефть»
Справа тягнеться з 2008 року.
news-image

Україну зобов'язали виплатити 112 мільйонів доларів і відсотки російській компанії "Татнефть".

Інформує «Є!», з посиланням на tsn.ua.

Такі рішення ухвалив Апеляційний суд Парижа, йдеться у повідомленні компанії.

Справа тягнеться з 2008 року, коли російська компанія подала позов проти України. У 2010 році склад арбітражу підтвердив наявність у нього компетенції щодо розгляду спору.

У 2014 році склад арбітражу виніс рішення на користь російської компанії, але Україна оскаржила його в Апеляційному суді Парижа.

Окрім того, українська сторона заявила, що склад арбітражу не мав компетенції щодо розгляду спору, а один з арбітрів не відповідав вимогам незалежності та неупередженості.

29 листопада 2016 року Апеляційний суд Парижа відхилив обидва позови України. У "Татнефть" сподіваються, що рішення буде виконано добровільно .

"Якщо цього не станеться, "Татнефть" має намір вжити всі доступні заходи юридичного характеру для стягнення з України належних коштів", - йдеться у повідомленні компанії.

Російська фірма судиться з Україною через "Укртатнафту" – ця компанія була створена у 1994 році на базі Кременчуцького НПЗ. 18,296% акцій НПЗ належало структурам, близьким до "Татнефть", ще 28,7788% - міністерству майна Татарстану.

Потім на підприємстві з'явилися нові акціонери і у результаті судових розглядів частка татарстанських акціонерів у компанії була практично обнулена. "Татнефть" заявила про насильницьке захоплення підприємства і подала до суду проти України на підставі російсько-української угоди про захист інвестицій, укладеної в 1998 році.

Читайте також: В ЄС заявили, що зберегти статус України як транзитера газу