Політика
1 грудня 2016
Екс-депутат розповів про корупцію у Верховній Раді
Олександр Онищенко докладно описав способи і механізми купівлі голосів депутатів за потрібні рішення.
news-image

Колишній депутат фракції "Воля народу" Олександр Онищенко, що втік до Лондона, розповів про те, як у парламенті купуються голоси за потрібні рішення, передає «Є!», посилаючись на "Країну".

"Людина в чорному костюмі зі зброєю в кобурі несе в руках дві спортивні сумки. Заходить у вузький ліфт, що веде з залу очікування головного кабінету в Адміністрації президента. Ліфтом користуються гості Першого, що не хочуть світитися через парадний вхід, і сам Перший. Звідти він веде прямо до гаражу, де розташований автоескорт Петра Порошенка. Я був в цьому гаражі, бачив ліфт і весь процес. у кожній сумці - по півтора мільйона доларів. Їх несе представник охорони президента. Гроші в сумках кладуть в багажник і передають мені, посереднику, людині, що взяла на себе функцію організатора голосування", - розповів депутат, що знаходиться зараз у Лондоні.

Він докладно описав способи і механізми купівлі голосів депутатів за потрібні рішення. Зі слів Онищенка, проти тих, хто не хоче голосувати, заводять кримінальні справи.

"В цілому в Раді продають свої голоси в індивідуальному порядку близько 70 депутатів. За знаковим голосуванням ціна за їхні голоси варіюється від 20 до 100 тисяч доларів в залежності від особистості депутата. За кожним окремим випадком потрібно торгуватися, чим я, власне, і займався протягом декількох років роботи з командою Порошенка. Торгувався і організовував комерційні голосування на користь Президента. Витрачав здебільшого свої гроші, а трохи пізніше - гроші, що мені передавали за вказівкою Порошенка", - розповідає Онищенко.

Згідно з інформацією нардепа-утікача, найдорожчим за останнім часом рішенням було голосування про відставку екс-глави СБУ Наливайченка.

"Згідно з моїми оцінками, тоді це коштувало 2-2,5 млн доларів. Через мене проходив 1 мільйон", - говорить він.