Резонанс
2 грудня 2016
Онук Іслама Карімова: «Покажіть, що моя мати жива»
ЗМІ повідомляли про смерть Гульнари Карімової 22 листопада з посиланням на неназване джерело.
news-image

Син Гульнари Карімової, доньки покійного президента Узбекистану Іслама Карімова, яка колись була впливовою постаттю в країні, закликав владу публічно повідомити про її місцеперебування. В ексклюзивному інтерв'ю BBC Іслам Карімов-молодший спростував нещодавні повідомлення про смерть матері та звинуватив узбецькі спецслужби в тому, що вони утримують її в ізоляції, передає «Є!»

Протягом певного часу Гульнару Керімову вважали потенційною наступницею свого батька.

Але вона зникла з поля зору громадськості 2014 року на фоні чвар у сім'ї.

Ім'я пані Карімової, сфера діяльності якої варіювалася від бізнесу й політики до моди і поп-музики, також було пов'язане з корупційними звинуваченнями.

Її син, який живе в Лондоні, повідомив Узбецькій службі ВВС, що пані Карімову утримують у прибудові до її основного будинку в центрі Ташкента.

За його словами, утримання протягом такого тривалого часу зашкодило її здоров'ю.

Перебуваючи в ізоляції протягом двох або трьох років без навіть елементарних прав людини, на які заслуговує, я впевнений, що будь хто потребуватиме якоїсь медичної допомоги. Але психічно вона здорова. Повідомлення про те, що вона у психлікарні - це брехня.

Гульнара Карімова стала обличчям Узбекистану, коли очолювала модний бренд та записувала кліпи на поп-пісні. Вона обіймала дипломатичні посади й контролювала значні фінансові потоки.

Але три роки тому її почали звинувачувати у хабарництві й відмиванні грошей. Розслідування у цих справах почалися у Швейцарії і Швеції, а потім - у США.

Після цього поглиблення розколу всередині президентської сім'ї стало публічним. Бурхливу діяльність пані Карімової почали глушити, зокрема - її відверті записи у соцмережах з нападами на узбецькі служби безпеки.

Її син стверджує, що за ізоляцію його матері відповідальна потужна служба безпеки - СНБ.

Я не розумію, чому в 21-му столітті вони не можуть відповісти на просте запитання: де Гульнара? Домашній арешт, для чого? Як довго він триматиме? Під чиїм керівництвом? На ці прості питання треба дати відповідь, - каже він.

Карімов-молодший каже, що хоче, аби влада країни офіційно оголосила про статус його матері.

Ходять чутки, що вона померла. Але чи це правда? Ці чутки навіть не можна перевірити, якщо невідомий її статус.

Він каже, що не має прямого контакту з матір'ю, але залишається на зв'язку з нею за допомогою своєї сестри Іман, яка досі перебуває в Узбекистані.

Ані він, ані його сестра, ані їхня мати не були присутні на похоронах президента Іслама Карімова, який помер у вересні.

Їхня відсутність була незвичною для країни, де сімейні зв'язки мають велике значення. Але Іслам Карімов-молодший каже, що сестру і матів попросили не йти туди, а сам він не ризикнув повернутися додому.

Я хотів поїхати, але я знав, що якщо я піду на похорон, то не повернуся. Їм потрібні ми усі троє, вони хочуть обмежити нашу діяльність і заглушити наші голоси, - розповідає онук покійного президента.

Втім, він сподівається, що наступний лідер країни, вибори якого відбудуться 4 грудня, може змінити ситуацію.

Нинішній тимчасовий президент і прем'єр-міністр має унікальний шанс зупинити це безумство і покласти край тому, що зробила СНБ.
Я не думаю, що ми зробили щось погане відносно нього, у нього не має підстав ненавидіти мою матір, - додає Карімов-молодший.

Однак поки що практично немає ознак того, що ситуація в Узбекистані зміниться після виборів, на яких, скоріше за все, переможе чинний в. о. президента Шавкат Мірзийоєв.

Покійного Іслама Карімова звинувачували у тому, що він очолює авторитарну державу, яка ув'язнює політичних опонентів і у якій широко поширені тортури. Дитяча і примусова праця під час щорічного збору врожаю бавовни також привертають сильну міжнародну критику.

Аби країна модернізувалася, це треба змінити, - каже Карімов-молодший.

Його мати теж виступала проти порушень прав людини в Узбекистані. Але її критики кажуть, що вона почала про це говорити, лише коли стала жертвою режиму сама.

Її син визнає привілеї, що він мав як представник президентської родини. Але останні кілька років стали для нього "пеклом" та "величезним життєвим уроком".

Я просто хочу побачити свою родину, побачити матір, сестру. Я хочу ходити в кіно, ходити по вулиці, хочу найпростіших речей.

Нагадаємо, 22 листопада, ЗМІ повідомили про смерть Гульнари Карімової з посиланням на неназване джерело.

 

Читайте також: В Узбекистані вбили старшу дочку Іслама Карімова, - ЗМІ
Читайте також: В центрі Києва спалили авто нардепа (фотофакт)
Читайте також: На Закарпатті угорські сепаратисти-активісти заявили про передумови для виходу зі складу України