Суспільство
4 грудня 2016
У ЛНР почалися проблеми з водою: жителі звинувачують бойовиків
Домовитися про відновлення поставок буде досить складно.
news-image

1 грудня влада України значно знизили подачу води на території, контрольовані сепаратистами так званої "Луганської народної республіки". Причина таких дій української сторони лежить у відмові ЛНР погасити борг за вже спожиту воду, який становить від 121 млн грн. Ці гроші місцеві "влади" виплачувати відмовляються. На контрольованій бойовиками території за офіційними даними проживають 1,2 млн осіб, для яких настали складні часи. Жителі ЛНР вже підтвердили "апостроф", що труднощі з подачею води дійсно почалися. Верхівка ЛНР вже звинуватила Україну в "водної блокаді" республіки і заявила, що буде намагатися вирішити проблему "власними силами".

Про це повідомляє «Є!» з посиланням на Апостроф.

"Водна криза" загострився пізньої осені 2016 року, коли Україна прямо зажадала від ЛНР оплатити поставлену воду. Особливо наполегливими такі вимоги стали в листопаді, а 28 листопада Україна офіційно повідомила ЛНР про відключення води з 1 грудня. У ЛНР проігнорували ці попередження, а ватажок ЛНР Ігор Плотницкий в той же день висловив сумніви в тому, що Україна повністю припинить забезпечення "республіки" водою. "Може, чергові якісь незначні труднощі для нас будуть, але на розвиток" республіки "це жодним чином не позначиться".

За даними "Луганськводи", забезпеченість ЛНР водою станом на кінець серпня 2016 року становила лише 72% від потреби. До 12 травня 2014 року в міста і населені пункти, що знаходяться на території ЛНР, з території України подавалося 258 тис. Кубометрів води на добу, а на території ЛНР видобувалося 132 тис. Кубометрів. До початку грудня 2016 року зі підконтрольної Києву території "республіка" в середньому отримувала близько 45-50 тис кубометрів води на добу, а на території, зайнятій ЛНР, "Луганськвода" добувала 215 кубометрів води.

Але, не дивлячись на запевнення Плотницького, 1 грудня годину "X" все-таки настав. Як повідомили в Луганській обласній військово-цивільної адміністрації, Попаснянський районний водоканал, який постачав воду майже 1,2 млн. Жителів ЛНР, не може більше розраховуватися за енергоносії, закуповувати витратний матеріал і навіть платити зарплату своїм працівникам. Станом на 1 грудня, Попаснянський водоканал повинен місцевого постачальника електроенергії - "Луганському енергетичному об'єднанню" (ЛЕО) 121 млн. Грн.

Офіційними власниками ЛЕО є кіпрські фірми, але фактично воно належить відомому бізнесмену Костянтину Григоришину. Саме підприємство досі зареєстровано в Луганську, хоча працює і підконтрольної українським властям території Луганської області. 1 грудня саме ЛЕО знеструмила агрегати Петровської насосної станції (розташована в Станично-Луганському районі), яка поставляла воду в ЛНР. А подача води з другої станції - Західної фільтрувальної станції (розташована в районі Лисичанська), була скорочена вдвічі. В результаті, Луганськ та прилеглі до нього міста і селища, виявилися практично без води, а в Алчевську, Стаханові, Первомайську, Красному Лучі, Антрациті та інших містах, зафіксовані перебої з водою. Повного відключення ЛНР від водопостачання поки все ж не відбулося.