Суспільство
5 грудня 2016
Чи жалкують росіяни про розпад СРСР? - опитування
29 відсотків опитуваних вказали головною причиною розпаду СРСР "біловезьку змову".
news-image

Кожен другий росіянин (51 відсоток) вважає, що розпаду Радянського Союзу можна було уникнути. 56 відсотків, за даними соціологів, висловлюють жаль з приводу події. Про це свідчить дослідження, опубліковане на сайті «Левада-центру» в понеділок, 5 грудня, передає «Є!»

У той же час кожен третій опитаний (29 відсотків) упевнений, що крах Союзу був неминучий, 20 відсотків не змогли дати відповідь на це питання. Не шкодують про те, що сталося 28 відсотків учасників дослідження, ще 16 відсотків не змогли сформулювати своє ставлення до цього факту.

Негативним наслідком розпаду СРСР більшість респондентів (53 відсотки) називають «руйнування єдиної економічної системи», 43 відсотки, при цьому, вважають, що через це «люди втратили почуття приналежності до великої держави». Близько третини опитаних (30 відсотків) упевнені, що громадяни втратили почуття того, «що ти всюди як вдома».

29 відсотків учасників дослідження вказали головною причиною розпаду СРСР «безвідповідальну і необґрунтовану "біловезьку змову" Бориса Єльцина, Леоніда Кравчука і Станіслава] Шушкевича». При цьому 23 відсотки заявили, що мала місце «змова ворожих СРСР зарубіжних сил».

За відновлення країни в колишньому вигляді висловилися тільки 12 відсотків. Чверть опитаних (25 відсотки) вважають оптимальним «об'єднання кількох республік, за бажанням, у більш тісні союзи».

Нинішні відносини між Росією і іншими країнами СНД відносна більшість опитаних (44 відсотків) оцінили, як нормальні, спокійні. Ще - 16 хороші і добросусідські, п'ять відсотків - дружні. Негативну оцінку дали 23 відсотки росіян, назвавши їх прохолодними.

Опитування «Левада-центру» проводився 18-21 листопада серед 1,6 тисячі осіб в 134 населених пунктах Росії.

Нагадаємо, угода про припинення існування Союзу Радянських Соціалістичних республік (СРСР) і про створення Союзу Незалежних Держав (СНД) була підписана 8 грудня 1991 року лідерами Росії, України і Білорусі в Біловезькій пущі.

Читайте також: У Києві подорожчав проїзд у маршрутках
Читайте також: «Маю клубок в горлі» - прем'єр Італії оголосив про відставку
Читайте також: У Німеччині мігрант зґвалтував і вбив доньку чиновника Єврокомісії