Інфографіка
18 грудня 2014
ТОП-5 способів купити валюту в Україні
Є| Єдність.інфо вирішили дослідити найпопулярніші методи купівлі валюти серед українців в умовах наджорсткого дефіциту
news-image

Військово-політична та економічна криза в Україні спричинили різке падіння вартості національної валюти. Як наслідок, прості громадяни, а з ними і крупніші гравці, сформували на ринку попит розміром в декілька мільярдів доларів. Політика заборон та стримувань Нацбанку відчутного поліпшення не приносить, і лише додає зайвої роботи «мінялам» на чорному ринку.

Експерти завмерли в очікуванні подальших подій, а країна, тим часом, вже більше, ніж півроку шикується в черги перед обмінниками. Журналісти Є|Єдність.інфо вирішили дослідити найпопулярніші методи купівлі валюти серед українців в умовах наджорсткого дефіциту.

1. «Заявки фізосіб» від Finance.ua

Найпопулярнішим «місцем зустрічі» покупців та продавців валюти в Україні на сьогодні є фінансовий портал Finance.ua. В розділі «Заявки фізосіб» ви знайдете декілька сотень пропозицій з купівлі та продажу валюти на тіньовому ринку. В асортименті – долари, євро, фунти та російські рублі. Звичайно ж, тут валютні курси суттєво відрізнятимуться від тих, що встановлені на табло офіційних обмінників. Однак на неофіційному ринку вам можуть запропонувати значно більші суми, аніж встановлений Нацбанком ліміт в 200 дол. на руки.

Так звані «міняли» активно користуються даним сервісом, і не скаржаться. Тут можна домовитись і про зустріч, і про обсяг купівлі, і поторгуватись за бажанням.

Втім, існують певні обмеження. З одного номера телефону на сервісі Finance.ua можна розмістити не більше 10 заявок на день. В обраному регіоні в розрізі валют можна розмістити тільки одну заявку на покупку і одну заявку на продаж.

Адміністрація сайту навіть веде певний контроль за учасниками обміну. Так, модератори можуть видалити заявку, якщо вона не відповідає дійсності, у разі розміщення завідомо неправдивої інформації, а також у разі відмови від узгодженої операції.

2. «Валютний аукціон» від Minfin.com.ua

Аналогічним до попереднього сервісу є так званий «Валютний аукціон» від фінансового порталу «Минфин».

На момент написання статті середній курс продажу долара на сервісі становив 21,5 грн, а купівлі – 19 грн. При цьому, курс в обмінниках становив 16,1 грн/дол. - купівля та 16,49 грн/дол. - продаж. Найбільшою сумою, яку пропонували на сайті, були  100 тисяч доларів, а пропозиції по євро обмежились 15 тисячами.

Варто відзначити, що «чорний ринок» за посередництва інтернету популярний саме в Києві, пропозицій по іншим регіонам значно менше. Так, на момент написання статті на «Минфин» було опубліковано близько 500 різних пропозицій по Києву, в той час, як у найближчих «послідовників» - Дніпропетровська і Харкова – було лише 71 та 57 заявок відповідно.

Адміністратори сервісу підкреслюють, що не несуть відповідальності за зміст оголошень. Втім, заявка може бути видалена адміністрацією сайту, якщо користувач порушив правила порталу або якщо на оголошення цього користувача постійно надходять скарги від учасників аукціону.

На валютному аукціоні від «Минфин» один користувач також може розмістити лише одне оголошення про покупку і одне -  про продаж по кожній з валют.

3. «Міняли» біля обмінників та ринків

Однак, за бажання, можна обійтися і без послуг інтернет-комунікацій. Так, достатньо підійти до обмінної точки і почекати, поки люди з широкою пропозицією підійдуть до вас самі. Можна спробувати купити готівку в офіційних обмінниках (банківських чи ні), однак шансів замало. Найчастіше всю можливу валюту розкуповують ті ж самі «міняли», які добре знають графіки інкасації та завезення іноземної валюти до відділень.

Втім, банки будуть більш поблажливішими до свого клієнта, який прагне купити валюту. Перед легальним «полюванням» варто також обдзвонити відділення заздалегідь і спробувати забронювати собі кошти.

4. Сервіс Приват24

Одним з найкращих способів купівлі валюти є сервіс Приват24, який пропонує подібну послугу клієнтам Приватбанку. Для цього необхідно мати відкриті гривневу та валютні картки. В сервісній підтримці банку нас запевнили, що дана функція діє, хоча раніше в її роботі були перебої.

В інших двох крупних українських банках, які ми обдзвонили, аналогічна функція недоступна.

5. Вивести валюту через платіжні системи (WebMoney, LiqPay,QIWI)

Ще одним відносно доступним методом купівлі валюти є виведення готівки з платіжних систем, на кшталт WebMoney. Для цього потрібно поповнити гривневий гаманець платіжної системи, конвертувати гривні в долари всередині системи за внутрішнім курсом, а потім вивести їх.

Ви скажете, що електронні кошти важко конвертувати в готівку навіть за спокійної економічної ситуації, і будете праві. Однак на сьогодні виведення валюти з  WebMoney навряд чи є важчим завданням, ніж спроби купити її в обміннику.

Втім, тут доведеться викласти додаткові кошти за комісію платіжної системи, а також за виведення коштів у готівку. Якщо ви оберете цей шлях, то після закупівлі «віртуальної» валюти пошукайте в тому ж інтернеті людей або сервіси, які займаються її виведенням. Іноді таким обміном займаються легальні обмінники, хоча це є незаконним.

 Як заробити валюту в кризу

1. Почати заробляти на валютній біржі

В періоди курсових коливань вигідно заробляти на валютних біржах. Однак не поспішайте грати з гривнями чи рублями – вони занадто ризиковані в сьогоднішніх умовах та погано прогнозовані. Значно популярнішими та надійнішими є «ігри» на тандемах євро/долар, британський фунт/долар, долар/йєна, долар/франк.

Найбільш популярна в Україні валютна біржа Forex запропонує вам ознайомчий демо-рахунок, де ви спробуєте свої сили на уявних коштах.

2. Спробувати заробити на коливаннях курсу гривні

Іншими словами, ви можете спробувати долучитись до тих самих «мінял», скориставшись вищезгаданими методами скуповування валюти.

Однак процес цей нелегкий, і одній людині навряд чи посильний. Крім того, граючи малими сумами, прибуток буде невисоким. Важко також спрогнозувати подальші коливання валюти. Прогнозовані на наступний рік курси долара коливаються в діапазоні від 15-18 до 20-25 грн і більше. Аналітики відзначають, що в період новорічних свят, курс, скоріше за все дещо стабілізується і відскочить назад.

Отож без належного розуміння ситуації та підкованості, ігри на коливаннях курсу можуть призвести лише до збитків.

Ви також можете спробувати знімати валюту готівкою в банкоматах за кордоном, де немає ліміту по видачі. Для цього необхідно мати гривневу картку рівня Gold або вище.

3. Працювати на іноземну компанію в режимі freelance

Ще одним варіантом заробітку в доларах є робота на іноземну компанію в режимі freelance. Таку практику найчастіше використовують в ІТ-сфері, однак останнім часом він стає популярним для більш широкого кола професій.

Любов Черкаська, "Єдність"