Політика
9 грудня 2016
Які російські книги заборонено ввозити в Україну?
Дозвіл на ввезення видається на строк не більше п'яти років.
news-image

Верховна Рада проголосувала у другому читанні за законопроект №5114, заборонивши ввезення в Україну книг з антиукраїнським змістом з території держави-агресора і тимчасового окупованих територій. Рішення підтримали 237 народних депутатів.

Інформує «Є!», з посиланням на artnews.in.ua.

Заборона на ввезення такої продукції з території країни-агресора, якою на даний момент офіційно визнана лише Росія, не поширюється на книги, які перевозять громадяни в ручній поклажі або супроводжуючому багажі, але їх кількість не повинна перевищувати 10 примірників.

Оцінювати, яку продукцію слід віднести до забороненої, буде "експертна рада центрального органу виконавчої влади", про що зазначено в пояснювальній записці до законопроекту. До неї мають увійти представники влади, галузевих асоціацій, представники громадськості, діячі культури, науки і освіти, а також психологи та медіаексперти.

Відмова на ввезення здійснюватиметься через центр адміністративних послуг безоплатно протягом 10 календарних днів. Дозвіл на ввезення видається на строк не більше п'яти років. За розповсюдження подібної продукції без наявності дозволу закон передбачає штраф у розмірі 10 мінімальних заробітних плат за кожний випадок такого поширення, вчинене вперше, і в розмірі 50 мінімальних заробітних плат за кожний наступний випадок. Ініціатором законопроекту є Кабінет Міністрів України.

Читайте також: За що у Києві звільнили 23 поліцейських?