Книга року за версією BBC
Автор-переможець у кожній номінації отримає премію 1000 фунтів стерлінгів - майже 32 тис. грн.
news-image

Книгою року BBC став роман "Забуття"Тані Малярчук.

Інформує «Є!», з посиланням на Gazeta.ua.

Письменниця народилася в Івано-Франківську, сім років живе в Австрії.

"На написання роману мене надихнуло фото В'ячеслава Липинського, зроблене за рік до смерті, - каже Таня Малярчук. - На знімку він сидить на стільчику в австрійській глушині з курми на колінах. Завершення сонячного дня, довгі тіні, повне прийняття власної трагедії. За тисячу кілометрів від рідного дому він сказав, що українці - не здатна до державотворення нація хамів і руїнників. Це фото у мене защемило нерв, який відповідає за творчість. Перші 100 сторінок роману переписувала п'ять разів. У ньому переплітаються дві сюжетні лінії. Політика і мислителя та жінки з теперішнього, - розповідає Таня Малярчук. - Липинський один із перших почав говорити про Українську державу. Володимир Винниченко і Михайло Грушевський називали його мерзотником. Казали, що він поляк і не має права втручатися. Зараз ми маємо викривлені знання про цю епоху - зі школи й університету. Щоб добратися до правди, я більше року працювала з пресою та історичною літературою в австрійській національній бібліотеці. З'ясувалося, що тоді у Відні виходили 15 україномовних газет. Зараз дуже добре, якщо є одна".

У номінації літератури для дітей книгою року BBC назвало "13 історій у темряві" Галини Ткачук.

"Це збірка страшилок. У деяких історіях описані класичні "один хлопчик" і "одна дівчинка", з якими традиційно трапляються халепи або незвичайні події. Чорна-пречорна дама, яка зберігає таємницю у своєму чорному будинку. Монстри та вовкулаки, що живуть у темних кімнатах і в дитячих снах. У деяких з'являються нові цікаві персонажі, як-от: Прозорий чоловік, що лякає одну дівчинку, або Серединожер, що з'їдає усе зсередини", - розповідає про переможця письменниця Тетяна Стус.

Книжка Галини Ткачук цілком вибивається з контексту сучасної української дитячої літератури своїм гумором і "легковажністю". Авторка свідомо грається в "нелітературність". Книжка вибудована на дитячій парадоксальності мислення.

Автор-переможець у кожній номінації отримає премію 1000 фунтів стерлінгів - майже 32 тис. грн.

Читайте також: Хто «замовив» вбивство голови сільради на Одещині (відео)