Політика
10 грудня 2016
Яценюк потрапив у «погану компанію»
«Друзі» не залишають надій визнати самі кредитні договори недійсними.
news-image

У листопаді Господарський суд Одеської області зробив приємне Станіславу Берьозкіну - члену парламентської групи «Відродження» та екс-власнику агропромислової групи «Креатив». Вона винна кредиторам 600 млн доларів, половина з яких держбанкам - Укрексімбанку і Ощадбанку. Держсуд визнав недійсним договір застави, за яким активи Одеського екстракційного заводу, що входив до групи, повинні перейти у власність Укрексімбанку, який вимагав на початку року повернути йому 123 млн. доларів і 576 млн. гривень.

Інформує «Є!», з посиланням на facenews.ua.

Вони були видані кіровоградському ТОВ «Регіонпродукт-Україна», офіційним бенефіціаром якого, згідно даних Єдиного реєстру юросіб, зазначений Максим Березкін - син Станіслава Березкіна. Крім Одеського ОЕЗ, поручителем за кредитами Укрексімбанку виступало також Яготинське хлібоприймальне підприємство.

Як відомо, до 2015 року група «Креатив» вважалася гравцем номер два на ринку виробництва та експорту соняшникової олії з щорічним оборотом понад 1 млрд доларів. Казка для бізнесу Березкіна закінчилася в 2015 році, коли приватні банки, що тримали половину його кредиторки, відмовилися накачувати цей бізнес новими позиками. У результату чого кіровоградський колос на глиняних ногах в один момент перетворився на банкрута.

У вересні 2015 року біля «Креативу» змінилися власники. Чотири компанії з Кіпру та Британських Віргінських островів (Translogistic services Ltd, Dolebrer Holdings Limited, Giornalita Co Limited, Zeruin Co Ltd) купили по 19,33% акцій головної структури групи - ПАТ «Креатив Груп». Всього нові власники сконцентрували 77,32% акцій.

За словами Станіслава і Максима Березкіна, вони вийшли з числа акціонерів: 80% маслоекстракційного бізнесу, а також виробництво жирів, маргаринів і спредів перейшли до нових господарів. Продав окремо і свої 11% Юрій Давидов, який керував «креативу» до серпня 2014 року.

Новими власниками стали виходець з БТА банку Рисбек Токтомушев, і непублічний бізнесмен Артур Гранц. Його називають бізнес-партнером нардепа від «Народного фронту» Андрія Іванчука - близького друга Арсенія Яценюка, і мільярдера, колишнього власника банку «Форум» Леоніда Юрушева.

З трійки держбанків-кредиторів агрогруп домогтися повернення частини коштів вдалося поки тільки Укргазбанку, борг «Креативу» перед яким становив 95 млн. доларів. Один з маслозаводів групи ( «Еллада») в рахунок боргу був проданий холдингу «Кернел» Андрія Веревського. За оцінкою Давидова, завод, який знаходився в заставі у Укргазбанку, в 2013 році забезпечив близько 40% усієї виручки компанії. Таким чином, одну шосту частину боргів компенсували більш третю активів, що генерують основний грошовий потік. Ощадбанк і Укрексімбанк, як і комерційні банки, залишилися в програші.

На початку 2016 року Укрексімбанк подав позов в одеський суд з вимогою повернути йому 123 млн доларів і майже півмільярда гривень від поручителів - згаданих Одеського маслоекстракційного заводу та Яготинського ХПП. У відповідь ті подали зустрічні позови, вимагаючи визнати пункти договорів, в яких вони виступали поручителями за кредитами, недійсними. У листопаді Держсуд Одеси задовольнив позови одеського заводу. Позивач стверджував, що майно ОЕЗ стало запорукою за рішенням топ-менеджменту заводу, яка не мала права підписувати договори понад 2 млн гривень вартості активів. Суди по Яготинському ХПП поки перебувають на початковій стадії і ще не розглядалися по суті.

Одеський МЕЗ належить семи кіпрським фірмам, які контролюються белізькою Titan Ltd. Хто її бенефіціар офіційно не відомо, як і те, чи став цей актив предметом угоди між сім'єю Березкін, з одного боку, і Гранцем з Токтомушева, з іншого. Але з урахуванням того, що з 2014 р директор Одеського ОЕЗ не змінювався (їм залишається Олександр Бойко), є підстави вважати, що за компанією як і раніше стоять Березкіна.

Власником Яготинського ХПП є ПАТ «Креатив», яке входить в ПАТ «Креатив Груп», куплене Гранц і Токтомушева. Вони, до речі, як і по Одеському МЕЗу, також паралельно в судах Київської області намагаються анулювати кредити перед Укрексімбанком, заявляючи, що ті були укладені протиправного колишнім топ-менеджментом агрохолдингу. Свою битву за гроші веде і Ощадбанк, що вимагає з літа 2016 роки мінімум 2,5 млрд. Гривень у фірми «Петропродукт-Україна» (кінцевий бенефіціар - Максим Березкін). По суті це справа також ще не розглядалося і постійно переноситься. Лише 22 листопада Госпсуд Кіровоградської області відновив провадження у цій справі (після зміни колеги суду, в зв'язку з відходом одного в декрет і судових експертиз). При цьому, вже за «старою доброю традицією», Березкін не залишає надій визнати самі кредитні договори недійсними.

Читайте також: Рідний банк Авакова вивів елітну нерухомість на автослюсара