Суспільство
11 грудня 2016
5 причин відпочити на Закарпатті
Край, де переплелися історія різних народів і їх традиції, мови та звички.
news-image

Культура Закарпаття увібрала в себе спадщину чотирьох країн-сусідок і вражає української хлібосольних. А ще тут відкрився унікальний в своєму роді готель «Емігранд».

Причина перша: природа.

Природа Закарпаття багата і різноманітна: красиві національні парки - легендарне озеро Синевир, біосферний заповідник «Східні Карпати», неймовірний аромат Долини нарцисів, чисте повітря і лікувальні води. У цьому році на Закарпаття завітав 1 млн туристів, регіон серед лідерів популярних вітчизняних напрямків. Тут однаково добре і тим, хто вважає за краще пасивний відпочинок, і мотивованим «активістам». Любителів риболовлі чекають озера, великі і малі річки, а парапланеристів і фанатів піших походів - найвищі в Україні гірські хребти.

Причина друга. Pop-art

Сучасне мистецтво, втілене в об'єктах для відпочинку, тут теж є. Не так давно закарпатці вшанували пам'ять Енді Уорхола - американського художника і продюсера, культової персони в історії поп-арт-руху і сучасного мистецтва в цілому. Виявляється, він виходець із тутешніх місць. Новий концептуальний готель і рестобар «Емігранд» є нагадуванням про те, що саме «закарпатці побудували Америку» (цитата Р.Кент. - Прим.ред.), А Енді і є тим самим великим емігрантом. Всього якихось сім хвилин від центру до набережної в Ужгороді - і ви побачите ту саму знамениту банку супу «Кемпбелл» з картини генія. Прості речі, зроблені на заводах і фабриках, так само прекрасні, як квіти і птахи, - говорить нам автор.

У «Емігранде» гості можуть зануритися в яскраву атмосферу комерційного pop-art і отримати яскраві емоції. Кожен з 24-х номерів готелю оформлений картиною або принтом художника. У 60-х роках Уорхол був менеджером і продюсером першої альтернативної рок-групи The Velvet Underground. Музика того часу звучить в номерах готелю.

Причина третя. Воєводино

Курорт «Воєводино» вже встиг полюбитися відпочиваючим, які вважають за краще самі чисті й гарні куточки рідної країни. Серед лісу, струмків і полонин, на 17-ти гектарах незайманої природи розташувалися три готелі з сучасною інфраструктурою і затишні комфортні котеджі. А ще тут є озера і басейни, SPA-центри, фітнес-зал, тенісний корт, спортивні майданчики, форелеве господарство та інші можливості для чудового відпочинку.

Курорт «Воєводино» ідеальний як для сімейного відпочинку, так і для ділових зустрічей. Тут кожен знайде заняття до душі: міні-гольф, петанк, волейбол, теніс, бадмінтон. Для екстремалів передбачені тури на квадроциклах і піші переходи по горах, рафтинг і верхова їзда. Із зимових розваг - санки, лижі, ковзани і прогулянки по засніженому парку. Для любителів швидкої їзди - прогулянки на санях по свіжому снігу. На території курорту працює лижна школа для дорослих і дітей, є траси різного рівня складності, пункт прокату обладнання.

У SPA можна приємно попаритися в чані з закарпатськими травами, оздоровитися в кедрової фітобочці, відвідати сеанс гречаного масажу і закінчити відпочинком в соляній кімнаті.

Причина четверта. Шенборн

Сучасна перлина регіону - копія парку відомого австрійського замку Шенборн, який знаходиться в урочищі Воєводино, біля села Тур'я-Пасіка. Парк був скрупульозно відтворений реставраторами, скульпторами та художниками в 2013 році - до 285-х роковин передачі імператором Австро-Угорської імперії закарпатських земель в дар роду Шенборнів. Тут є широкі алеї, чудове озеро, 12 зодіакальних містків, календар друїдів в Кельтському саду, діючий водяний млин. Побувавши тут, можна побачити, як виглядав класичний австрійський парк XVIII століття і зробити чудові знімки в будь-який час року.

Причина п'ята. Кухня

Кухня Закарпаття - одна з найрізноманітніших і вишуканих в країні, оскільки увібрала в себе кулінарне спадщина багатьох народів. Угорський бограч, словацькі страпачки, бойківська грибна поливка, німецький шовдарь, лемківські бобальки, чеські кнедлі, циганська гурка і це далеко не повний перелік страв, які можна спробувати в Закарпатті. Крім місцевих страв, в Рестобар на території готелю «Емігранд» можна замовити страви американської, єврейської, італійської кухонь та концептуальні напої.