Події
12 грудня 2016
«Чіпляли клеми до геніталій» - заарештований «кримський диверсант» заявив про тортури ФСБ
Слідом за Пановим про звірства російських спецслужб повідомив і Захтей.
news-image

Водій Андрій Захтей, якого заарештували у справі так званих "кримських диверсантів" на окупованому півострові, направив до Слідчого комітету РФ заяву про тортури. Про це повідомляє Медиазона з посиланням на адвоката Ільнура Шарапова, передає «Є!» із посиланням на ТСН.

Захтей і його захисник просять перевірити дії співробітників ФСБ після затримання, в яких вони вбачають перевищення посадових повноважень із застосуванням насильства.

Підозрюваний розповів, що після суду його з мішком на голові перевезли у невідоме приміщення.

У цьому будинку протягом наступних двох днів мене били і катували, вимагаючи визнати провину в тому, що я був у групі диверсантів, які готували вибухи в Криму, — згадує заарештований.

Як пише видання, на руках у нього залишилися шрами, які видно неозброєним оком, вони зафіксовані і лікарями, які оглядали Захтея у СІЗО Сімферополя.

Шрами на руках у мене з'явилися від того, що співробітники ФСБ сильно стягнули мої зап'ястя наручниками. При цьому, коли мене катували струмом, від болю я сильно смикався, від чого на зап'ястях з'явилися рани. Катували мене два дні струмом. Спочатку пристібали клеми до ніг і сідниць, вмикали струм, вимагали зізнатися у скоєнні злочину. Я говорив, що звичайний таксист приїхав на місце перестрілки за дзвінком клієнта, але мене продовжували катувати. Надалі клеми стали чіпляти до геніталій, від болю я кілька разів непритомнів, - йдеться в його заяві.

На голові у Захтея був мішок і своїх мучителів він не бачив. Захтей стверджує, що до 11 серпня дав усі свідчення, які від нього вимагали, після чого його перевезли в ІТТ, там він провів близько тижня.

Періодично мене виводили до слідчого на допит. В ІТТ у лікарів я попросив бинти, щоб хоч якось забинтувати рани, щоб не кровоточили, - додав він.

Як зазначає адвокат Ільнур Шарапов, ці бинти видно на фотографіях, які журналісти робили під час засідання Київського районного суду Сімферополя, який арештував Захтея на два місяці за звинуваченням у підготовці диверсії.

Нагадаємо, обвинувачені російськими владою в підготовці терактів" в Криму Євген Панов і Андрій Захтей відмовилися від свідчень, які вони дали відразу після затримання в серпні 2016 року. Панов також розповів про страшні тортури, які щодо нього застосовували співробітники ФСБ: били залізною трубою, підвішували і били електрострумом.

Читайте також: На Київщині вітчим залив до рота 10-річного пасинка спирт і підпалив
Читайте також: У суботу «Київпастранс» запрошує на День відкритих дверей
Читайте також: Макаревич не хоче повертатися у Крим