Інфографіка
19 грудня 2014
Україна близька до дефолту
Відсутність реформ - шлях до банкрутства.
news-image

Гривня вже досягла рекордного максимуму - 20 грн /$. Кредитно-дефолтні свопи (CDS) всього за 15 днів грудня виросли з 1500 пунктів до 2200 (www.dbresearch.com, станом на 17 грудня 2014).

Всі ці ознаки говорять про те, що країна впритул наблизилася до реального дефолту, повідомляє "Є"(єдність.інфо) із посиланням на Центр політичних рішень (ЦПР). У разі його визнання Україною, це стане не тільки економічним статусом країни, а й політичним клеймом для всього цивілізованого світу.

Це клеймо буде означати, що нова українська влада так і не поламала стару корупційну систему, не почала реальні реформи, не домовилась з Заходом. Щоб уникнути дефолту, країні необхідно вливання грошей вже в перші місяці 2015 року.

Захід готовий виділити 15 мільярдів доларів, але не готовий їх просто віддати в руки українським чиновникам-професіоналам, які вміють «ефективно освоювати чужі бюджети». «Ненависний» МВФ законно вимагає гарантій: реальних заходів, що забезпечують стабільний дохід держави в умовах кризи. Податковий тягар не можна вішати на підприємства, які й так на ладан дихають.

Тому Фонд зажадав від України підвищити тарифи і вивести доходи фізосіб з тіні, щоб елементарно розвантажити населення, в руках якого знаходиться за різними оцінками близько 20 мільярдів доларів.

Це єдиний спосіб утримати на плаву економіку країни. Однак ця шокова терапія може виявитися лише тимчасовим заходом. Без реальних реформ Україну неминуче чекає банкрутство. При чому не тільки економічне.