Резонанс
14 грудня 2016
Слідство встановило близько 100 осіб, причетних до катастрофи МН-17
Мова йде про людей, які передусім брали участь в транспортуванні "Бука", його супроводі, про екіпаж і про тих, хто давав вказівки.
news-image

Слідство на сьогодні встановило близько 100 осіб, так чи інакше причетних до катастрофи МН-17 влітку 2014 року, але не позначає ні підозрюваних, ні свідків, оскільки необхідно встановити роль кожного, підкреслює перший заступник генпрокурора України Дмитро Сторожук, передає «Є!» із посиланням на Інтерфакс.

У рамках слідства встановлено близько сотні осіб, причетних до трагедії... На сьогодні ми не оголошуємо, хто є підозрюваним або свідком, тому що роль кожної людини ще не встановлено, - сказав Сторожук на брифінгу в середу в Києві.

Він наголосив, що міжнародна слідча група запевняє всіх: у кожній країні (що входять до групи) встановлюється програма захисту свідків, надається можливість різних видів допитів свідків.

Звертаючись до свідків тих подій, Сторожук зазначив, що для встановлення обставин і причин події слідству дуже важливі свідчення людей.

Він нагадав, що наприкінці вересня було засідання спільної слідчої групи, на якому встановлювалася допустимість відкриття інформації, необхідність звернення до всіх свідків тих подій, які можуть повідомити якусь інформацію.

Далі стоїть питання - хто відповідальний за злочин... У рамках слідства було встановлено приблизно сто осіб, причетних певною мірою до цієї трагедії. І всі ці сто осіб нами вже встановлені й ідентифіковані, - пояснив прокурор.

За його словами, мова йде про тих людей, які передусім брали участь безпосередньо в транспортуванні ЗРК "Бук", його супроводі, про екіпаж, який керував "буком", і про тих людей, які давали вказівки і розпорядження з транспортування.

На сьогодні в рамках слідства ми не ставимо питання про те, хто в цьому випадку є підозрюваним або свідком цих подій. Чому? Тому що роль кожного з цих людей наразі ще встановлюється, - підкреслив Д митро Сторожук.

Одна з версій слідства, за його словами, полягає в тому, що певні люди виконували тільки доручення, навіть не знаючи про те, для чого вони це роблять.

Ці питання стоять перед слідством і ці питання ставлять безпосередньо учасникам цих подій, і вони повинні відповісти: хто віддав накази доставляти ЗРК, з якою метою була доставка, хто дав наказ збити літак. Чи ухвалювалося це рішення самостійно, членами екіпажу, чи було в них таке завдання... Всі ці обставини, всі ці питання грають важливу роль під час слідства, і відомості, які нам нададуть свідки, будуть впливати на кінцеве рішення, - заявив він.

"Боїнг-777" авіакомпанії Malaysia Airlines, що прямував за рейсом МН-17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий в небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. На його борту було 298 осіб, усі вони загинули.

Створено міжнародну спільну слідчу групу (Joint Investigation Team, JIT), до складу якої входять прокурори і представники інших правоохоронних органів України, Нідерландів, Бельгії, Австралії і Малайзії, а також представники Євроюсту, 28 вересня 2016 року в Нідерландах представила результати кримінального розслідування причин катастрофи.

Група JIT дійшла висновку, що авіалайнер рейсу МН17 був збитий ракетою серії 9M38, запущеною із самохідної вогневої установки BUK-TELAR з сільськогосподарського поля в районі селища Первомайського. Цей район на той момент перебував під контролем проросійських сепаратистів. Далі з розслідування випливає, що самохідна вогнева установка BUK-TELAR доставлена в Україну з Російської Федерації. Після того, як її було використано для атаки на авіалайнер рейсу МН17, її було знову повернуто на територію РФ, - наголошується в документі.

В середині листопада міністр транспорту Малайзії Ліоу Тіонг Лай (Liow Tiong Lai) заявив, що вже ідентифіковано імена 100 підозрюваних, причетних до трагедії з "Боїнгом", і вони будуть названі до початку 2018 року.

Читайте також: Україні доведеться заплатити за зберігання скіфського золота
Читайте також: З'явилось відео, як ворожий снайпер вбив українського солдата
Читайте також: У руках 20-річного хлопця вибухнув запал від гранати