Україна
15 грудня 2016
НБУ не залишить Приватбанк один на один з проблемами
Приватбанк отримав рефінансування від НБУ.
news-image

Вчора гривня на міжбанку зміцнилася на 5 копійок. Про це UBR розповів начальник управління дилінгових операцій Райффайзен банку Аваль Юрій Гріненко.

"Пропозиція долара на торгах зросла і ринок збалансувався", - пояснив він.

Так, безготівковий курс долара зафіксувався в рамках 26,30-26,33 грн/$.

"Сьогодні на міжбанку явного дисбалансу помітно не було. Поки валютна пропозиція була в достатньому обсязі, гривні вдалося зміцнитися. Як тільки кілька великих продавців спродалися і пішли з ринку, імпортери, які не встигли закрити заявки, поспішили придбати валюту, знову штовхаючи при цьому котирування вгору", - додав заступник начальника VTB Bank (Україна) Казначейства Ігор Гах.

Завдяки активізації експортерів, відчутно зросли обсяги міжбанківської торгівлі: з вчорашніх 8,36 млн. до 2,16 млн.

Скарбники виділяють серед продавців долара Міжнародний інвестиційний банк, акціонером якого, як відомо, є президент Петро Порошенко.

"Його клієнти активізували валютний продаж. Може тому що їм сподобалися поточні курси на міжбанку, а може тому, що не піддалися на чутки про проблеми у Приватбанку з усіма витікаючими з цих наслідків для фінансових ринків", - пише видання.

Крім Міб виділялися ПУМБ, УкрСиббанк, Приватбанк, ING Bank, "Райффайзен Банк Аваль". А з покупців — Альфа-Банк, ПроКредит Банк, ОТП Банк.

Банкіри говорять, що ще 14 грудня знали, що Приватбанк отримає рефінансування Нацбанку, хоча офіційно про це не говорилося. Отримання рефинанса було сприйнято банкірами як знак, що тимчасову адміністрацію в банк найближчим часом вводити не будуть, а НБУ не залишить Приватбанк один на один з проблемами з ліквідністю через це починаються паніки вкладників і клієнтів.

Завтра, прогнозують банкіри, курс закріпиться в районі 26,30-26,40 грн/$.