Політика
16 грудня 2016
Європейська рада оприлюднила рішення про асоціацію з Україною, що враховує побажання Нідерландів
Всі ініціативи Рютте знайшли відображення в підсумковому рішенні саміту ЄС.
news-image

Всі зауваження Нідерландів в зв'язку з підсумками референдуму про ратифікацію Угоди про асоціацію ЄС-Україна враховані в спеціальному документі, прийнятому на саміті ЄС.

Глави держав Європейського союзу на саміті 15 грудня прийняли рішення, яке повинно завершити кризу з ратифікацією Нідерландами Угоди про асоціацію з Україною. У документі, опублікованому на сайті Європейської ради, затверджується, що враховані всі зауваження, висловлені нідерландською стороною.
Рішення вступить в силу після того, як парламент Нідерландів ратифікує, а Європейський союз затвердить Угоду про асоціацію.
Загальна позиція лідерів країн ЄС полягає в наступному:

  • Угода про асоціацію має на меті встановити тісні і тривалі відносини між сторонами на основі загальних цінностей, однак не надає Україні статусу кандидата на вступ до Євросоюзу, а також немає жодних зобов'язань присвоєння такого статусу України в майбутньому.
  • Угода підтверджує співпрацю з Україною в сфері безпеки, зокрема, в галузі запобігання конфліктів, врегулювання криз і запобігання розповсюдженню зброї масового знищення. Воно не містить зобов'язань забезпечення Євросоюзом або державами-членами гарантій колективної безпеки або іншу військову підтримку і допомогу Україні.
  • Угода не надає українським громадянам і громадянам Євросоюзу права проживати і вільно працювати на території відповідно держав-членів ЄС і України. Угода не обмежує право держав-членів визначати обсяги допуску громадян України на свою територію з метою працевлаштування або самозайнятості.
  • Угода не вимагає додаткової фінансової підтримки з боку держав-членів для України, але не обмежує суверенне право кожної держави-члена визначати характер і об'єм власної фінансової підтримки України.
  • Боротьба з корупцією займає центральне місце в зміцненні відносин між сторонами Угоди. Відповідно до Угоди, сторони співпрацюватимуть у сфері запобігання корупції та боротьби з корупцією як в приватному, так і в державному секторі.

На фіксуванні всіх зазначених пунктів наполягав прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, який представив для обговорення лідерами країн ЄС пакет пропозицій про умови ратифікації Угоди парламентом країни.
Після прийняття рішення глава Європейської ради Дональд Туск заявив, що тепер вся відповідальність за розв'язання кризи з ратифікацією лягає на голландську сторону.