Політика
16 грудня 2016
Була Надя стала Гадя: Як Савченко хвалила Путіна
Нема жодних проблем створити і верифікувати у Twitter такі ж самі фейкові акаунти на інших політиків України.
news-image

Фейки від імені Савченко публікувались протягом декількох днів, аж поки сестра Надії Віра Савченко 15 грудня назвала цей аккаунт фальшивим, передає «Є!», посилаючись на Обозреватель.

Раніше можливість проходити верифікацію і отримувати спеціальний значок мали лише відомі особи, зірки, політики, великі корпорації і ЗМІ. Та вже кілька місяців політика Twitter помінялась. Зараз верифікація відкрита для всіх і будь-хто може підтвердити свою особистість, надіславши скани документів, говорить Юрій Панін з сайту перевірки фактів StopFake.org. "Враховуючи, що будь-який "скан" зафотошопити зараз не складно, то питання залишається відкритим наскільки ефективно таким чином проводити верифікацію".

Як з'ясували DW, саме таким механізмом і був підтверджений фейковий акаунт Надії Савченко.

16 грудня на підробленій сторінці Савченко з'явився твіт:

"Я вважаю Путіна великою людиною! Я пишаюсь, що у нас такий президент"

 Далі під дописом було ще одне речення: 

"З повагою, Микола Дикобаєв".

Як з'ясувалось, саме цей російський блогер є автором фейкового акаунта Савченко. У коментарі DW блогер визнав, що раніше тричі намагався верифікувати акаунт Савченко, але Twitter йому відмовляв у цьому, і лише тепер у нього це вдалося.

Прості методи підтвердити фейк

"Я заповнив форму на підтвердження аккаунта на сайті Twitter, - пояснює блогер. - Вони вимагали для цього скан паспорту, але я знайшов в інтернеті фото посвідчення кандидата в депутата Надії Савченко і відправив її. І мені одразу підтвердили акаунт". За словами блогера визнавати аккаунт фейковим він не збирався і зробив це лише після того, як родичі Савченко написали про це в соцмережах. 

"Моєю метою був троллінг України, а не особисто Надії Савченко, я просто не згоден з їх політикою, мені не подобаються їх останні заяви на адресу Росії", - говорить Дикобаєв.

За його словами, нема жодних проблем створити і верифікувати у Twitter такі ж самі фейкові акаунти на інших політиків України. Хоча визнає - раніше зробити це було набагато складніше, адже за підтвердження аканту відповідала конкретна людина компанії, до якої варто було писати і підтверджувати свій зв'язок з акаунтом.

Дибокаєв запевняє, що поки має лише фейк на Савченко. У компанії Twitter відмовились прокоментувати DW, яким чином фейковий аккаунт міг отримати блакитну галочку підтвердження. "Ми не коментуємо індивідуальні аккаунти через причини приватності і безпеки".

Перевірка перевіреного

Саме поняття верифікації було придумане для того, щоб відділити десятки і сотні фейкових аккаунтів від справжніх. Звичайний користувач соцмереж, побачивши блакитний значок поруч з іменем аккаунта, міг одразу визначити, що це справжня сторінка політика чи компанії і довіряти допису. Тепер же навіть верифіковані аккаунти залишають сумніви щодо достовірності ресурсу. Якщо російський блогер зміг верифікувати підроблену сторінку народного депутата України, чи нема загрози, що подібні фейки можуть з'явитись і на аккаунт, скажімо, президента Петра Порошенка?

Ярема Дух з прес-служби Адміністрації президента говорить, що зробити це буде набагато складніше. Адже, по-перше, аккаунти АП вже верифіковані. По друге, Twitter приймає запити на верифікацію державних осіб і установ лише з держпошти gov.ua. По-третє, верифікація відбувається не через звичайну для всіх юзерів форму на сайті Twitter. "Ще коли я працював в прес-службі Ради національної безпеки і оборони (РНБО), я написав листа на верифікацію українською і англійської версії акаунту РНБО. Тоді я і познайомився з людьми зі спеціального департаменту Twitter, які займаються підтвердженням аккаунтів політиків і держустанов. Тепер, коли нам потрібна верифікація, ми пишемо напряму в цей департамент". Тим не менше, за словами Яреми Духа, не верифікованих фейкових аккаунтів на Президента і адміністрацію в Twitter багато. АП періодично скаржиться на них в Twitter і блокує їх.

Гадя Савченко як пародійний аккаунт

Тим часом російський блогер Микола Дикобаєв вже поміняв назву фейкового аккаунта з Надії Савченко на Гадю Савченко і дописав під іменем акаунта "Пародійий акаунт nadiiasavchenko@yandex.ua". Він також видалив частину дописів, зокрема про Путіна.