Україна
22 грудня 2016
Верховна Рада ухвалила амністію для бійців АТО
Верховна Рада схвалила закон про амністію 2016 року, що торкається й учасників АТО.
news-image

Законопроект №4255 підтримали 226 депутатів із урахуванням пропозицій президента, передає «Є!», посилаючись на "Інтерфакс-Україна".

Від відбування покарання можуть бути звільнені особи, визнані винними в скоєнні умисного злочину, що не є тяжким або особливо тяжким, а також визнані винними в скоєнні з необережності не особливо тяжкого злочину.

Крім того, амністії підлягають особи, кримінальні справи щодо яких за вказаними злочинами розглянуті судами, але вироки проти яких не набрали законної сили, якщо ці особи на момент вчинення злочину були неповнолітніми, щодо вагітних жінок, батьків неповнолітніх дітей, дітей- інвалідів.

Амністувати можуть осіб, щодо яки ще не набрали чинності вироки судів, якщо вони є інвалідами I-III груп або хворі на активну форму туберкульозу, онкологічні захворювання, СНІД.

Закон передбачає оголошення амністії для учасників бойових дій, осіб, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, безпосередньо брали участь в АТО - учасників бойових дій, інвалідів війни.

Основними критеріями для амністії є незначна суспільна небезпека злочинів, скоєних людиною, яка відбуває покарання, а також об'єктивні чинники - важка хвороба, похилий вік.

Закон визначає категорію засуджених, до яких амністія не застосовується: до осіб, "які вчинили тяжкі та особливо тяжкі злочини, а також до осіб, які вчинили злочин, використовуючи службове становище (корупційні злочини)".

Верховна Рада схвалила цей закон в цілому 7 липня 2016 року, однак 17 серпня президент Петро Порошенко ветував його.