Світ
23 грудня 2016
Спецслужби Росії знущаються над українцями: змушують зізнаватись у нескоєних злочинах
Українці скаржаться на психологічний і навіть фізичний тиск з боку правоохоронних органів країни-агресора.
news-image

Громадяни України, які в силу обставин змушені часто відвідувати Російську Федерацію, скаржаться на психологічний і навіть фізичний тиск з боку правоохоронних органів країни-агресора.

Інформує «Є!», з посиланням на expres.ua.

Про таке повідомляє на власній сторінці у Фейсбуці речник ДПСУ Олег Слободян.

"Відомо, що спецслужби РФ ведуть облік громадян України, які постійно їздять до РФ за допомогою прикордонної бази "Каскад-Поток".

У зоні ризику:

- особи, які постійно перетинають україно-російський кордон у приватних справах;

- мають родичів у прикордонних районах РФ;

- мають автомобіль російської реєстрації.

При спрацюванні бази "Каскад-Поток" російські прикордонники вилучають у громадян України паспорт та доповідають старшому зміни або ініціатору постановки на контроль. Особу та транспортний засіб виводять із загального потоку для очікування прибуття ініціатора.

Під час опитування спецслужби залякують українських громадян та погрожують заборонити в’їзд на територію РФ. Іноді трапляються випадки вимагання грошових коштів. Здебільшого задаються питання про особисту участь в АТО або участь близьких родичів, суспільно-політичну обстановку в Україні та співпрацю зі структурами Служби безпеки України.

Також представники російських спецслужб відбирають та перевіряють вміст і контакти мобільного телефону.

У ході бесід з громадянами України, які затримувалися на території РФ, стало відомо про неодноразові спроби співробітників ФСБ РФ схилити їх до конфіденційного співробітництва або змусити зізнатись у розвідувальній діяльності на користь України. Багато з них розповідали про застосування проти них фізичної сили, зокрема для того, аби останні зізналися в злочинах, яких вони не скоювали (наприклад, крадіжка).

У зв’язку з цим Держприкордонслужба України вчергове радить громадянам України утриматися від поїздок до РФ без зайвої потреби", -- йдеться у заяві ДПСУ.

 

Читайте також: Убитий російський посол Андрій Карлов похований в Москві