Суспільство
29 грудня 2016
Поліцейський Києва жорстоко побив автомобіліста за непред'явлення документів (відео)
У Києві стався черговий конфлікт між співробітниками патрульної поліції і автомобілістом.
news-image

У Києві стався черговий конфлікт між співробітниками патрульної поліції і автомобілістом. Так, 21 грудня 2016 року, поліцейські автомобілі рн 1081 звинуватили водія в порушенні ПРАВИЛ дорожнього руху. На вимогу поліції, водій пред'явив документи. Все відбувалося на території заправки за адресою вул. Теліги, 61-а. Після пред'явлення документів, водій пішов до каси оплачувати бензин, передає «Є!», посилаючись на Дорожній контроль.

Спілкування між водієм і поліцією фіксував на відеокамеру випадковий перехожий. Далі, патрульний Володимир Ковадло знову підійшов до автомобілісту і повторно зажадав пред'явити документи. Водій відповів, що вже показував документи. Тоді, поліцейський Ковадло почав погрожувати, що якщо він ще не раз покаже документи, то він буде змушений застосувати фізичну силу і доставити водія у відділення поліції.

Не отримавши результату від своїх погроз, патрульний схопив водія, повалив його на землю. Водій вдарився головою об асфальт. З носа пішла кров. Далі, поліцейські перетягли водія до свого патрулю де продовжив його бити і тягати по асфальту. Водія затримали у відділення поліції, де на нього склали адміністративний протокол за ст. 185 КУпАП - злісна непокора законному розпорядженню співробітника поліції.
ВІДЕОЗАПИС №1:

22 грудня 2016 року Оболонський р-й суд Києва розглянув протокол за ст. 185 КУпАП і визнав водія винним. "Суд, вислухавши пояснення особи, яка притягується до адміністративної відповідальності, дослідивши відеозапис з нагрудної камери поліцейського, приходити до висновку, що в діях ОСОБА_1 відсутній склад адміністративного правопорушення, оскільки останній пред'явлення показавши на прохання поліцейського документ, що посвідчує його особу, та не відмовлявся проїхати до службового приміщення для встановлення особи, а протокол про адміністративне правопорушення не містить інших обставин, які б вказували на злісну непокору працівнику поліції", - зазначено в рішенні суду.

Дійсно, водій не міг бути звинувачений за ст. 185 КУпАП оскільки: 1) непредьявление документів поліції карається не ст. 185 КУпАП, а ст. 126 КУпАП 2) Водій пред'явив документи, а отже - поліція встановила його особу і отримала всі дані для складання протоколу. "Крім того, з протоколу про адміністративне правопорушення та відеозапису з нагрудної камери поліцейського вбачається, що між працівником поліції та ОСОБА_1 вінік словесний конфлікт, що не є злісною непокорою в розумінні ст. 185 КУпАП", - пише суду.

Крім цього, патрульний Ст. Ковадло не мав права доставляти водія у відділення. Згідно ст. 259 КУпАП - "при вчиненні порушень правил користування засобами транспорту, правил щодо охорони порядку і безпеки руху, порушника може бути доставлено уповноваженою на ті особою в поліцію, якщо у нього немає документів, що посвідчують особу, і немає свідків, які б могли повідомити необхідні дані про нього". Як підтверджує відеозапис, у водія були при собі документи, що посвідчують особу.

Що ж стосується сили, то поліцейський не може бити водія лише за те, що він не показує документи. Якщо у водія взагалі немає при собі будь-яких документів, то поліція має право затримати водія. І ось якщо під час затримання водій буде чинити опір - тоді є підстави застосовувати силу. В даній ситуації, поліцейський відразу ж почав бити водія за те, що він не виконав його вимогу.

Варто зазначити, що згідно ст. 18 Закону України «Про національну поліцію» - "звертаючись до особини, або у разі звернення особи до поліцейського, поліцейський зобов'язаннями зобов'язаний назвати своє прізвище, посаду, спеціальне звання та пред'явити на її вимогу службове посвідчення, надавши можливість ознайомитися з викладеною в ньому інформацією, не випускаючи його з рук". Таким чином, якщо поліцейський хоче другий раз перевірити у вас документи, то він сам спершу повинен представитися і показати своє службове посвідчення.

Це далеко не перший випадок, коли патрульний Володимир Ковадло незаконно застосовує фізичну силу. Раніше Ковадло бив і заарештовував іншого автомобіліста, за те що попросив пояснити причину зупинки і вирішив поскаржитися по спецлінії 102. У такій ситуації суд аналогічно скасував всі протоколи складені Ковадло. Це свідчить про те, що Ковадло отримує задоволення від того, що б'є водіїв.

ВІДЕОЗАПИС №2:

Цікаво, що раніше ЗМІ піарили Володимира Ковадло. Так, у статті видання Телеграф від 17 липня 2015 року говориться, що Ковадло працював дільничним міліції і пройшов відбір в нову поліцію. "Мені хотілося щось корисне робити, щоб приходив додому і знав, – ти комусь допоміг. Я був упевненим у своїх силах і без проблем пройшов усі етапи. Взагалі, дуже повірив у цю реформу, тут інший підхід до відбору працівників, як мінімум тому, що перший етап – це інтелектуальний тест. Адже розпочинати роботу з відбору розумово розвинених людей, які готові вчитися і працювати – це, так би мовити, запорука успіху", - розповідав тоді Ковадло журналістам.

На практиці ж, з'ясувалося, що Ковадло не тільки не знає норм законодавства, але і навмисне нападає на водіїв. Не виключено, що колишній міліціонер спеціально влаштувався в поліцію щоб бити людей. Це знову ставить питання про професіоналізм комісії, яка пропустила психопата в нову поліцію. Невже в Україні не було більш гідних людей, які здатні вивчити кодекс і не порушувати права громадян?

Керівник "Дорожнього контролю" Ростислав Шапошников підготував шаблон заяви про злочин Володимира Ковадло за ст. 365 (перевищення влади) і ст. 371 (незаконне затримання). Цю заяву потрібно завантажити, поставити своє ПІБ, розписатися і надіслати рекомендованим листом в прокуратуру. Потрібно надати максимальне громадський тиск з метою залучити Ковадло до кримінальної відповідальності і не допустити повторення його незаконних дій щодо нападу на громадян і фальсифікації адміністративних справ.

ВІДЕОЗАПИС №3: