Apple заблокувала утиліту Prometheus, що дозволяє зробити відкат на більш ранні версії iOS
Розробник додатку Prometheus не знає, що Apple змінила в роботі своїх сервісів.
news-image

Apple скоригувала роботу серверів для видачі цифрових підписів iOS, в результаті чого користувачі iPhone і iPad більше не можуть користуватися утилітою Prometheus, створеної хакером Tihmstar, повідомляє «Є!». Реліз додатка, що дозволяє зробити відкат на більш ранні версії iOS, відбувся в четвер, 30 грудня.

Спочатку користувачі, які спробували витягти цифрові сертифікати для iOS, вирішили, що Apple повністю відключила TSS-сервери. Насправді, сервіси продовжують працювати - iOS-пристрої як і раніше можна оновити через iTunes - проте Prometheus більше не працює. В результаті внесених компанією змін додаток стало повертати помилку при підключенні до сервера.

Розробник додатку Prometheus не знає, що Apple змінила в роботі своїх сервісів. За його словами, сервери для видачі цифрових підписів активні. Зараз Tihmstar знаходиться на конференції Chaos Communication Congress (33C3) в Гамбурзі, тому у нього немає можливості вивчити проблему. Цілком можливо, працездатність утиліти вдасться відновити.

Відзначимо, що для використання Prometheus необхідно мати сертифікати в спеціальному форматі shsh2. Їх необхідно зберегти в той момент, коли Apple ще підписує ту чи іншу версію iOS.

При наявності збережених сертифікатів можна перейти на більш ранню версію iOS. Йдеться про можливість знизити або підвищити версію з iOS 9.x і iOS 9.x. Перехід працює також між iOS 10.x і iOS 10.x. Можливий апгрейд з iOS 9.x на iOS 10.x, проте даунгрейд з iOS 10.x на iOS 9.x зробити не можна.

Зараз користувачам не рекомендується використовувати Prometheus, так як спроба перепрошити гаджет може привести до того, що пристрій доведеться оновити на iOS 10.2. Розробник пообіцяв розповісти про перспективи програми в найближчі кілька днів.