Світ
3 січня 2017
Кидання яєць у президента не підлягає кримінальному покаранню
Районний суд Праги постановив, що дії демонстранта, 17 листопада 2014 року який закидав яйцями президента Чеської республіки Мілоша Земана, не підлягають кримінальному покаранню.
news-image

Суд вирішив, що цей вчинок заслуговує лише адміністративного покарання, передає «Є!», посилаючись на Бі-Бі-Сі.

Цей протест під час виступу Земана в Празі з нагоди 25-річчя падіння комуністичного режиму спочатку оцінювався як злочин проти принципів громадянського суспільства.

Поліція розцінила дії чоловіка, що кидав яйця у президента, протизаконними і передала його справу на розгляд в адміністрацію району Прага-2.

Районна адміністрація прийшла до висновку, що дії учасника не містили ознак злочину або навіть проступку. Проте пізніше районна влада переглянула своє рішення і повернули справу поліції. У жовтні 2016 року справа надійшла до прокуратури району Прага-2, а потім до суду.

Сьогодні він виніс свій вердикт, постановивши, що чоловік, який закидав президента яйцями, скоїв проступок, який карається в адміністративному порядку.

Президента Чехії Мілоша Земана засвистали і закидали яйцями в 2014 році, коли він виступав у Празі з нагоди 25-річчя падіння комуністичного режиму. Демонстранти закликали Земана до відставки і показували йому символічні червоні картки. Невдоволення мітингувальників викликали як попередні висловлювання Земана про "оксамитової революції", так і позиція глави держави щодо Росії.