Події
5 січня 2017
Екс-главу уряду Косова затримали у Франції за запитом Сербії
Колишній перм'єр-міністр Косова Рамуш Харадінай затриманий за запитом Сербії. У найближчі дні очікується рішення про екстрадицію.
news-image

Колишній глава уряду Косова Рамуш Харадінай у середу, 4 січня, був затриманий за звинуваченням у злочинах, що, можливо, були вчинені під час війни у краї. Харадінай прилетів з Приштини до аеропорту "Базель-Мюлуз-Фрайбург", що розташований на французькій території, де й був затриманий французькою владою за виданим Сербією ордером на арешт. МЗС Косова підтвердив арешт Харадіная, передає «Є!», посилаючись на dw.com.

Французький суд має вирішити, чи задовольняти прохання про його екстрадицію. Під час війни у Косово у 1998-1999 роках Харадінай очолював Армію визволення Косова. У грудні 2004 року він був обаний першим прем'єр-міністром Косова. Через сто днів він добровільно подав у відставку через звинувачення, які висунув йому Міжнародний трибунал з військових злочинів у колишній Югославії.

У 2008 році Харадінай був виправданий у Гаазі за 37 пунктами обвинувачення, а 2012 року виправдальний вирок було підтвердженя. Сербія розшукує його за звинуваченням у скоєнні воєнних злочинів. У червні 2015 року він уже був на короткий час затриманий у Словенії.