Події
10 січня 2017
«Це був просто розстріл... Мітингувальники загрози не становили»: батько Героя України Устима Голоднюка в суді по Майдану
Посмертно Устим був нагороджений зіркою Героя України.
news-image

На черговому засіданні у справі щодо розстрілів 20 лютого 2014 року в Святошинському районному суді Києва розглядають епізод із вбивством Героя України Устима Голоднюка.

На засіданні дає свідчення батько Устима - Володимир Голоднюк, передає «Є!», посилаючись на Цензор.НІ.

За словами батька загиблого, коли він піднявся до майданчику біля "Жовтневого", де перед цим перебували спецпідрозділи силовиків, він виявив там безліч гільз від набоїв до автомата Калашникова і від патронів для помпових рушниць. Серед гільз Володимир виявив і кулю від автомата Калашникова.

"7, 62. Я зараз можу кваліфікувати, тому що я знаю різницю між гільзами - 7,62 х 39", - розповів Володимир Голоднюк про параметри виявлених ним гільз на місці злочину.

Щодо місця виявлення кулі від Калашникова Володимир заявив: 

"Це було дерево, під яким загинув Ігор Костенко (активіст Майдану, - ред.). Це дерево, яке стоїть на куті "Жовтневого палацу... Я переглянув масу відео з Майдану. Я не прив'язую цю кулю до загибелі Костенко, але я чітко знаю, де він загинув. Він загинув біля Устима. Це є на відео. Устим допомагав виносити".

Володимир також засвідчив, що куля, яку він знайшов, була з плямами крові. "Вони витерлися з часом, тому що вона (куля, - ред.) була в кишені... Так як я вивчав балістику, якщо вас це цікавить, є облямівка ззаду кулі, в якій знаходиться залишки тканини і крові. Ця куля не була деформована, але на ній були сліди проходження через стовбур".

Батько Голоднюка, який мав 14-річний стаж роботи в правоохоронних органах, також в ході судового засідання прокоментував дії силовиків на Майдані. На питання судді, як він сприймає дії правоохоронців щодо протестувальників на Майдані, Володимир Голоднюк заявив: "Як загрозу життя і здоров'я. З моєї точки зору, це був просто розстріл... З того, що я бачив, можу стверджувати одне: люди (силовики, - ред.) перебували в укритті, у них була зброя. Проти них були прості мітингувальники, у яких в руках зброї не було. Загрози вони (мітингувальники, - ред.)" не уявляли".

Голоднюк повідомив також подробиці про смерть ще одного героя "Небесної сотні" Віктора Чміленка. "На відео чітко видно, як у нього потрапляє куля. Підкреслюю, Ваша честь, що він прибіг з носилками, щоб винести пораненого і був теж там розстріляний".

Нагадаємо, під час трагічних подій на Майдані 20 лютого 2014 року Устим допомагав витягувати поранених, коли снайпер влучив у нього. Посмертно Устим був нагороджений зіркою Героя України.

Засідання Святошинського суду проходить за посилених заходів безпеки - біля будівлі чергують кілька автобусів з правоохоронцями.