Аналог американської гвинтівки М16 в Україні називатиметься WAC-47
Американська штурмова гвинтівка M16 буде виготовлятися в Україні на підприємствах Державного концерну "Укроборонпром" у кооперації з американською компанією Aeroscraft.
news-image

Український варіант штурмової гвинтівки отримав назву WAC-47, передає «Є!», посилаючись на "Укроборонпром".  

Завдяки модульній конструкції існує можливість встановлення різних за довжиною стволів відповідно до потреб: 10.5", 11.5", 14.5", 18" або 24". Що дозволяє варіювати зброю згідно з індивідуальними завданнями бійця. Наприклад, піхотний снайпер може використовувати довгий 24-дюймовий ствол, який забезпечує ведення ефективного прицільного вогню на 600 метрів, у той час, коли короткий на 10,5-дюймів ствол краще відповідає потребам індивідуальної компактної автоматичної вогнепальної зброї.

Використання модульного підходу дозволяє адаптувати WAC-47 під різні калібри: 5,45х39, 7,62х39, 5,56х45 NАТО, а також під нові типи боєприпасів -.458 SOCOM (надпотужний і важкий патрон з дозвуковою кулею) або 6.8 SPC II з високою кінетичною енергією і зупиняючими властивостями.  

Таким чином, WAC-47 може "працювати" з калібром 7,62х39 або 5,45х39, які є на озброєнні української армії. За необхідності завдяки модульній конструкції цю штурмову гвинтівку можливо переоснастити під використання патрона 5,56х45 NАТО, який, відповідно до стандарту STANAG 4172, використовується в усіх штурмових гвинтівках Альянсу.  

Перша партія WAC-47 надійде в дослідну експлуатацію в бойові підрозділи української армії і буде тестуватися в польових умовах. Збір відгуків від українських бійців дозволить внести необхідні зміни перед початком масового виробництва.  

Гвинтівку будуть виготовляти в Україні на основі ліцензії від уряду США. Перша ліцензія для випробування й оцінки була отримана три тижні тому.  

"Цей проект дасть можливість переходу української армії і промисловості на стандарти НАТО. Наші бійці будуть озброюватися українською зброєю, що дасть поштовх усій економіці. Це означає роботу наших підприємств, створення робочих місць, збільшення кількості податків, підвищення технологічності виробництва. Крім того, це стане ще одним етапом розвитку відносин з євроатлантичними партнерами, а також інтегрує Україну в глобальні світові ринки", - заявив заступник генерального директора ДК "Укроборонпром" Володимир Коробов.