Війна
10 січня 2017
Списки Савченко некоректні, - СБУ
Всього у списку Савченко є 524 особи.
news-image

У СБУ заявляють, що списки, оприлюднені депутатом Надією Савченко, є некоректними, а СБУ провела нараду у зв'язку з цими списками.

Про це повідомив радник голови СБУ Юрій Тандіт. На засіданні було проведено перевірку цих списків і співставлення їх з офіційними даними, інформує «Є!» спираючись на Українська правда.

Участь у засіданні також брав радник голови МВС Арсена Авакова.

На нараді йшлося також про те, як зменшити негативні наслідки публікації списків для процесу звільнення.

Тандіт сказав, що списки є некоректними. "У цьому списку є безвісти зниклі хлопці. Навіть загиблі. Крім того, є ті, хто вже звільнені", - сказав він.

"Як публікація цих списків допоможе звільненню заручників?! Найефективніші переговори завжди проводились без публічності", - вважає Тандіт.

Він стверджує, що інформації може загрожувати життю заручників.  По-друге, рідні полонених можуть стати жертвами шахраїв, які можуть обіцяти інформацію чи допомогу у звільненні.

Тандіт зазначив, що законодавство забороняє публікацію такої інформації. Він зіслався на закон про захист персональних даних і на закон про боротьбу з тероризмом.

Він також нагадав, що спілкувався із Надію Савченко напередодні і намагався її переконати не публікувати списки.

У списках, які навела Савченко, зокрема, немає вченого Ігоря Козловського. Теористи заарештували його в січні минулого року. Також, за інформацією Савченко, бойовики хочуть виміняти в української сторони екс-мері Словянська Нелю Штепу. Всього у списку Савченко є 524 особи.

Як відомо, у вівкторок Савченко, яка вела переговори із представниками ОРДЛО,опублікувала списки полонених і зниклих безвісти.

7 грудня Савченко зустрілася в Мінську з ватажками бойовиків Захарченком та Плотницьким у присутності представника РФ в мінській підгрупі. Українські учасники про цю зустріч дізналися зі ЗМІ.

Бойовики гальмують процес обміну заручників. У той же час, 26 грудня вони заявили, що готові віддати двох полонених жінок депутату Савченко, яка не є представником України в мінській групі.

Пізніше Савченко також заявила, що продовжить зустрічі з ватажками бойовиків, і не виключила, що це може статися в Києві.

В свою чергу представник України в гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи з вирішення конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко констатувала, що остання заява президента РФ Володимира Путіна свідчить про те, що Росія не готова віддавати заручників.

Читайте також: Списки полонених та зниклих безвісти на Донбасі опублікувала Савченко