Суспільство
12 січня 2017
Російському міліціонерові поставлений діагноз «гоміцідоманія», кількість його жертв може перевищувати 80
Екс-міліціонер був засуджений на довічне ув'язнення, але стало відомо, що він може бути причетний до інших злочинів.
news-image

Число жертв колишнього міліціонера з Ангарська Михайла Попкова, засудженого раніше за вбивство 22 жінок, може перевищувати 80, повідомив сьогодні журналістам слідчий з особливо важливих справ слідчого управління СК РФ по Іркутській області Євген Карчевський, передає «Є!» із посиланням на ТАРС.

Слідчим управлінням наразі розслідується кримінальна справа по 59 епізодами злочинної діяльності Попкова, засудженого раніше за 22 вбивства. Йому зараз пред'явлено звинувачення по 47 вбивствам. По 12 буде пред'явлено найближчим часом, - сказав Карчевський.

За його словами Попков, поміщений в СІЗО на час розслідування щодо нього нової кримінальної справи, проходить психолого-психіатричну експертизу в стаціонарі, по закінченні йому буде пред'явлено звинувачення за всіма епізодами. Після ознайомлення обвинуваченого з матеріалами справи, яка налічує понад 300 томів і зажадає, очевидно, на прочитання кілька місяців, матеріали будуть передані для розгляду по суті в Іркутський обласний суд.

Як розповів Карчевський, під час розгляду в суді першої справи Попкова (по 22 вбивствах і двох замахів на вбивство) слідству вдалося знайти з ним психологічний контакт, маніяк став зізнаватися в інших вбивствах, в тому числі й тих, про які правоохоронним органам нічого не було відомо.

Попков при дачі показань ніяких потурань до себе не просить, не торгується. Можливо, він хоче поставити крапку у своїй злочинній" кар'єрі ". Умови його утримання в СІЗО нічим не відрізняються від колонії особливого режиму. Тому ніякого сенсу в тому, щоб затягувати своє перебування там, для нього немає, - пояснив слідчий.

Карчевський не виключив, що за підсумками психіатричної експертизи Попков може бути визнаний неосудним. Він нагадав, що в ході розслідування першої кримінальної справи стосовно серійного вбивці йому був поставлений діагноз "гоміцідоманія" - непереборний потяг до вбивств.

У січні 2015 року екс-міліціонер був засуджений на довічне ув'язнення за вбивство 22 жінок і замах на вбивство ще двох. Тоді ж стало відомо, що він може бути причетний ще приблизно до 20 аналогічних злочинів, за якими він написав явку з повинною. За даними держобвинувачення, про вчинені вбивства він розповідав сусідам по камері.

Вбивства, в яких колишній міліціонер був визнаний винним, відбувалися в 1994-2010 рр. У вечірній і нічний час з громадських місць Ангарська пропадали жінки. Їх тіла з ознаками насильницької смерті знаходили на території кількох районів. Для встановлення підозрюваного було перевірено близько 30 тисяч осіб.

У ряді випадків на місці злочину виявляли сліди коліс автомобіля "Нива". Правоохоронні органи перевіряли всіх, хто проживає в регіоні власників машин цієї марки. Так вдалося вийти на слід Попкова, який в цей час працював в міліції, але звільнився з органів внутрішніх справ у 1998 році.

Попкова затримали в 2012 році у Владивостоці. Спочатку він зізнався лише у вбивстві трьох жінок, проте згодом слідчим вдалося довести його причетність до інших злочинів.

Читайте також: В Росії господарі кинули собаку в аеропорту та полетіли до Німеччини
Читайте також: Фіналістку конкурсу «Міс Італія» облив кислотою колишній коханець
Читайте також: У поліції прокоментували інцидент у Лук'янівському СІЗО