Світ
16 січня 2017
Інавгурацію Трампа планують бойкотувати конгресмени - ВВС
Причиною такого рішення деякі з них називають нещодавні різкі висловлювання Трампа на адресу конгресмена Джона Льюїса.
news-image

Ряд американських конгресменів-демократів збираються бойкотувати інавгурацію обраного президента Дональда Трампа. Про своє рішення заявили вже 26 осіб, передає «Є!», посилаючись на ВВС.

Причиною бойкоту багато депутатів назвали нещодавні різкі висловлювання Трампа на адресу конгресмена Джона Льюїса. Той назвав Трампа "нелегітимним президентом", на що Трамп у своєму Twitter написав: "Все це балачки, балачки, балачки - і ніяких дій або результату".

Після цієї заяви багато депутатів-демократів вирішили порушити традицію і не брати участь в інавгурації президента, яка відбудеться в п'ятницю.

Конгресмен Льюїс багато років є видним учасником руху за громадянські права, і для багатьох американців став героєм. Він брав участь у виступах 1965 року в Сельму і Монтгомері за виборчі права чорношкірих. У 1987 році він був обраний у палату представників від п'ятого округу штату Джорджія. Цей округ Трамп назвав "таким, що кишить злочинцями".

"Коли ти ображаєш конгресмена Джона Льюїса, ти ображаєш Америку", - заявила Іветт Кларк, одна з п'яти представників округу Нью-Йорк, що бойкотують інавгурацію.

Представник від Каліфорнії Тед Лью сказав: "Для мене рішення не брати участь в інавгурації дуже зрозуміле: я за Дональда Трампа або я за Джона Льюїса? Я за Джона Льюїса".

Першим з депутатів бойкотувати інавгурацію вирішив представник від Іллінойсу Луїс Гутьєррес, про своє рішення він повідомив ще в грудні.

"Я не зможу дивитися в очі моїй дружині, моїм дочкам і онукам, якщо буду присутній там після всього того, що він сказав про жінок, латиноамериканців, чорношкірих, мусульман, ніби все те, що він сказав у своїх промовах або написав у своїх твітах, нормально і стерто з нашої спільної пам'яті", - пояснив своє рішення Гутьєррес.

Льюїс заявив, що не буде присутнім на церемонії, в інтерв'ю телеканалу NBC, назвавши Трампа нелегітимним президентом, чим викликав гнів Трампа.

Всього в двох палатах конгресу засідає 535 депутатів.

Видання зазначає, що інавгурація Дональда Трампа буде першою пропущеною інавгурацією президента за 30 років, які Льюїс працює в Конгресі. Передбачуване втручання російських хакерів у виборний процес Льюїс назвав однією з причин, через яку він вважає Трампа нелегітимним президентом.

"Не можна залишатися вдома, коли все йде настільки неправильно", - сказав він в інтерв'ю.

Також повідомляється, що Дональд Трамп відчуває серйозні труднощі з розважальною частиною церемонії.

Ніхто із значущих американських музикантів не захотів виступати під час інавгурації. Поки Трамп заручився лише згодою переможниці конкурсу "В Америці є таланти", 16-річної Джекі Іванко, оркестру військових маршів і вар'єте Radio City Rockettes, однак деякі танцівниці вже публічно заявили про свою відмову брати участь у цьому виступі.