Політика
18 січня 2017
Стандарти НАТО адаптуємо до свого бойового досвіду, - Муженко про реформу армії
Україна готова поділитися набутим у протистоянні російській агресії бойовим досвідом для підготовки збройних сил НАТО.
news-image

Про це у Брюсселі розповів начальник Генерального штабу – головнокомандувач Збройних сил України генерал армії Віктор Муженко, передає , посилаючись на Укрінформ.

"На засіданні Комісії Україна-НАТО ми заявили, що переходимо на стандарти НАТО, але вже на стандарти, які ми адаптуємо з урахуванням набутого нами бойового досвіду. І ми готові цим досвідом ділитися, і цей процес вже іде. Ми готові його продовжувати і нарощувати", - заявив Муженко.

Говорячи про реформування ЗСУ за допомогою НАТО та переходу на стандарти Альянсу, Муженко зазначив, що цей процес активізувався у 2016 році.

"Ми плануємо з кожним роком нарощувати кількість підрозділів, які будуть готуватися за визначеними з НАТО форматами. Це і проведення спільних навчань", - зауважив начальник Генштабу ЗСУ.

Він повідомив, що на 2017 рік з Альянсом заплановано проведення 39 спільних навчань за участю українських військовослужбовців. З них три – на території України, а решта – у країнах НАТО.

При цьому українська сторона також запропонувала готувати сценарії військових навчань Альянсу з урахуванням бойового досвіду, набутого у протистоянні російській агресії.

У цьому ж форматі, додав головнокомандувач ЗСУ, йдеться про залучення інструкторів армій країн-членів НАТО для підготовки наших військовослужбовців у загальній системі підтримки України у протистоянні російській агресії.

Він повідомив, що Велика Британія висловила готовність у 2017 році здійснити підготовку до 5 тис. українських військовослужбовців.

"Канада також продовжить співпрацю з Україною і Збройними силами у цій сфері", - додав Муженко.

Окремо начальник Генштабу ЗСУ відзначив початок співпраці щодо протидії гібридним загрозам та з інших питань зі Швецією.

"Це той формат, який у нас щойно започатковується. Швеція не є країною НАТО. Але у світлі існуючих загроз ми вважаємо, що треба підтримувати контакти не лише з країнами НАТО, але й з нашими партнерами та сусідами, які підтримують нас", - пояснив Муженко.

Він повідомив, що напередодні вперше зустрівся з головнокомандувачем Збройних сил Швеції.