Політика
20 січня 2017
Росія «мстить» Білорусії за «дружбу» із Заходом посиленням прикордонного контролю
Російська прикордонна служба не збирається пускати на свою територію громадян третіх держав, які незабаром зможуть без віз в'їхати в Білорусь.
news-image

Росія посилила прикордонний контроль для пасажирів, які прибувають з Білорусії, повідомляє Gazeta Wyborcza. Москва пояснює це прагненням не допустити проникнення в країну терористів, але, на думку білоруських опозиціонерів, дії Кремля говорять про те, що його «дратує» той факт, що Білорусь відкрилася Заходу.

Інформує «Є!», з посиланням на russian.rt.com.

Російська прикордонна служба не збирається пускати на свою територію громадян третіх держав, які незабаром зможуть без віз в'їхати в Білорусію, пише у виданні Gazeta Wyborcza польський журналіст Анджей Почебут.

Паспортний контроль для пасажирів, які прибувають до Росії з Білорусії, діє вже кілька днів. Раніше рейси з Мінська до Москви або Санкт-Петербург не відрізнялися від внутрішніх російських рейсів і не контролювалися прикордонною службою. У створеному в 1997 році Союз Білорусії і Росії був скасований митний і прикордонний контроль між державами, нагадує автор.
 

«Прес-служба прикордонної служби ФСБ пояснює, що контроль є тимчасовим рішенням і пов'язаний із зростаючим числом іноземців, які намагаються нелегально потрапити через Білорусію в Росію», - повідомило білоруське агентство БелаПАН.


Рішення про відновлення контролю в аеропортах було прийнято після того, як Білорусія оголосила, що з 12 лютого ввела безвізовий режим для громадян 80 держав, перш за все жителів Європейського союзу, США, Японії та Австралії.

«Не дивлячись на заспокійливі заяви, в яких Москва висловлює Мінську розуміння, це явний факт того, що відкриття Білорусії Заходу дратує Кремль. Вперше в історії у Білорусії відносини з Заходом краще, ніж у Росії », - розповів виданню Gazeta Wyborcza Алесь Логвинець з опозиційного руху« За свободу ». На його думку, введення прикордонного контролю - це явна демонстрація невдоволення Кремля.

 

«Білорусь не планує жодних заходів у відповідь, зазначає польське видання. Прикордонний контроль - це внутрішня справа Росії, ми не маємо наміру посилювати контроль на своєму кордоні », - заявив представник білоруського державного прикордонного комітету Антон Бичовскій.


Білоруський МЗС не коментує питання, підкреслює журналіст у виданні Gazeta Wyborcza. На початку 2016 року Росія ввела виборчий контроль на відрізку кордону з Білоруссю. Прикордонна служба на цій ділянці перестала впускати в Росію іноземців, які намагалися в'їхати на її територію через Білорусію. Формальною причиною стала відсутність міжнародних переходів на кордоні, а відповідно до російського кодексом іноземці можуть в'їхати тільки через такі переходи.

«Раніше, проте, ці правила не були перешкодою для пасажирів», - запевняє автор статті.


Російська сторона пояснює свої дії можливістю проникнення на її територію терористів. Кремль хотів би вирішити проблему за допомогою спільної білорусько-російської візи, свого роду міні-Шенгену. Мінськ, проте, не хоче введення будь-яких змін в існуючі правила, підсумовує видання.

Читайте також: У Ріо-де-Жанейро загинула виконавиця пісні «Lambada»
Читайте також: Відомо, яка компанія представлятиме інтереси України у суді ООН за позовом проти РФ