Суспільство
21 січня 2017
Нова мінімальна зарплата: на що її вистачить українцям
Експерти підрахували, як тепер поліпшилося життя низькооплачуваною фахівця і що тепер він може дозволити собі на додаткові 1288 грн.
news-image

Українці, що працюють за наймом, вже почали отримувати збільшені мінзарплати. Поки їм видають авансування за відпрацьовану першу половину січня, згідно із законом, воно теж має бути збільшено вдвічі в порівнянні з грудневим авансом. Наші журналісти підрахували, що тепер може дозволити людина, яка отримується не 1600 а 3200 грн в місяць.

Інформує «Є!», з посиланням на facenews.ua.

РОЗРАХУНКИ. Спершу уточнимо, що з мінзарплати стягуються податки: прибутковий - 18% і військовий - 1,5%. Тому в грудні на руки працівники отримували не 1600 грн, а на 312 грн менше - 1288. Тепер, за підсумками січня, їм заплатили не 3200, а на 624 грн менше, або 2576 грн. Тобто реально гаманець потяжелеет на 1288 грн. На щастя, збільшення доходів не зменшить субсидію для оплати ЖКГ, якщо людина її отримує. Бо, за словами міністра соцполітики Андрія Реви, до початку нового отопсезона субсидії не перерахують.

Наші експерти підрахували, як тепер поліпшилося життя низькооплачуваною фахівця і що тепер він може дозволити собі на додаткові 1288 грн. Приймемо, що колишня мінзарплата йшла на харчування, "комуналку", мобсвязь і проїзд. Тепер людина може дозволити трохи більше ніж раніше: наприклад, кожен день їсти м'ясо, яйця, заморські фрукти і навіть делікатеси, купувати книги, зайнятися спортом, кілька разів на місяць відвідати музей і фастфуд. Або відразу витратити всю "добавку" на велику покупку, припустимо, зимове взуття. За словами економіста Олександра Охріменка, раптово "розбагатіли" працівники спочатку витратять частину надбавки на продукти, адже раніше, за 1288 грн, вони, сплативши компослуги, харчувалися приблизно на 30 грн в день. Цих грошей вистачить лише на тарілку супу, стакан кефіру, півхліба, 200 г дешевої ковбаси, шматочок сала.

ЗМІНИ. Тим часом роботодавці активно оцінюють фінвозможності, щоб зрозуміти, чи потягнуть збільшення фонду оплати праці у зв'язку з ростом мінімальної зарплати. Як вважає глава Асоціації франчайзингу Андрій Кривонос, роботодавці дотримуються трьох настроїв: хтось продовжить працювати легально, хтось буде переводити співробітників на аутсорсинг, а хтось спробує домовитися з співробітниками. "Наприклад, керівництво заплатить співробітнику 3200 грн, але половину суми потім людина поверне шефу. Або, як варіант, роботодавець змусить працівника повертати податки, які на нього витратив шеф в зв'язку з ростом мінімальної зарплати. Така практика може бути актуальною в невеликих містах, адже там часто 1600 грн вважається нормальною зарплатою ", - продовжує експерт Rabota.ua Тетяна Пашкіна. Але в цілому висновки, чи буде бізнес платити 3200 грн, вийде зробити не раніше лютого, коли українці на руки отримають січневі зарплати, вважають експерти. "Навряд чи бізнес різко піде в тінь. По-білому звикли працювати великі виробники, іноземні компанії, фінсектор і т. Д. Складніше легально працювати малому бізнесу, який задіяний в сфері послуг і торгівлі. У цілому підприємці готові платити мінзарплату офіційно, але для детінізації потрібна підтримка держави в поліпшенні податкових умов, інвестклімату, захисту прав власності ", - зазначає керівник секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський.

За недоплату - штраф 320 тис. Грн

Для виявлення приватних і бюджетних структур, які не підняли мінзарплату до 3200 грн / міс. вже створені міжвідомчі робочі групи в регіонах. Як роз'яснили нам у прес-службі віце-прем'єра Павла Розенка, в них входять представники Мінсоцполітики, Пенсфонда, Держслужби праці, ГФС, МОН, МОЗ, Мінкультури, представники профспілок і Федерації роботодавців. Штрафи за порушення величезні - 9600 грн за недопуск перевіряючих і 320 тис. Грн, якщо перевірка виявить неоформлених працівників або занижені зарплати. Перші результати роботи груп в Кабміні обіцяють оприлюднити вже до кінця січня. Юрист Володимир Столітній побоюється зловживань: "Чи потрібні докладні інструкції з виконання перевірок. Інакше фірму можуть оштрафувати за те, що, наприклад, охоронець не допустив перевіряючих, так як в цей час був відсутній директор. Також в бізнес-структурах варто розробити порядок дій посадових осіб на випадок перевірок і ознайомити з ним працівників під розпис. Наприклад, хто виконує обов'язки директора за його відсутності ".

 

Читайте також: Факти некоректних нарахувань за опалення може перевірити інспекція – Петро Пантелеєв