Політика
23 січня 2017
Кемерон зізнався, кого з політиків згадує, коли вбиває птахів під час полювання
Екс-прем'єр-міністр не пробачив політичної зради колишнім однопартійцям.
news-image

Колишній прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон розповів, що під час полювання, стріляючи по фазанах, представляє на місці птахів нинішнього главу МЗС країни Бориса Джонсона та екс-міністра юстиції Майкла Гоува. Це визнання, як стверджує газета Daily Mail, колишній глава британського уряду зробив під час зустрічі з банкірами на всесвітньому економічному форумі в швейцарському Давосі, передає «Є!»

Я використовую вільний час, що з'явився у мене, щоб знову зайнятися стрільбою. Вважаю, що, підстрелив парочку Борисів і Майклів, я починаю відчувати себе набагато краще, - заявив Кемерон жартома у відповідь на питання про те, як він проводить свої дні після відходу з Даунінг-стріт.

Проте, як відомо, в кожному жарті є частка правди. Почнемо з того, що колишній глава кабінету останнім часом дійсно знову зайнявся полюванням - заняттям, яке він тимчасово залишив, бувши главою уряду країни, щоб уникнути звинувачень у надмірній кровожерливості. Однак не це головне. Як стверджує газета, друзі Кемерона розповідають, що екс-прем'єр насправді все ще злий на своїх колишніх однопартійців, які, як він вважає, зрадили його в найвідповідальніший момент - під час референдуму з питання про продовження участі в ЄС.

Джонсон і Гоув вважалися одними з найбільш близьких до Камерона членів його кабінету. За твердженням самого колишнього прем'єра, обидва вони давали зрозуміти, що підтримають його під час референдуму і не будуть публічно виступати за вихід з Євросоюзу. Однак після оголошення про проведення плебісциту колишні соратники несподівано відвернулися від глави партії. Більш того, вони самі стали лідерами агітаційної кампанії за Brexit, що стало серйозним ударом для Кемерона.

Ідея організувати референдум з питання про відносини з ЄС належала самому екс-прем'єру. У 2013 році в розпал передвиборної кампанії Кемерон зробив таку ризиковану обіцянку, щоб перетягнути на свою сторону голоси євроскептиків і загальмувати зростання популярності Партії незалежності Сполученого Королівства (UKIP). Це йому вдалося, але після перемоги на виборах лідеру Консервативної партії довелося стримати дане слово. Парадоксальність ситуації полягала в тому, що сам Кемерон виступав проти розриву відносин з Євросоюзом.

На референдумі, що відбулився 23 червня 2016 року, перемогли прихильники Brexit: 51,9% британців проголосували за вихід Сполученого Королівства з Євросоюзу, проти висловилися 48,1%. Камерону не залишалося нічого, як піти у відставку.

Основним претендентом на пост нового лідера Консервативної партії, а одночасно і прем'єра, став Борис Джонсон. Однак першим про своє висунення несподівано заявив Гоув. Цей крок був розцінений як політична зрада, а Джонсон прийняв рішення зійти з дистанції. Сам Гоув в результаті не зумів вийти до фінальної частини виборчої кампанії, поступившись Терезі Мей, а Джонсон в новому кабінеті отримав пост глави МЗС.

Читайте також: Президент ПАРЄ підтримав зняття з Росії всіх санкцій, накладених через анексію
Читайте також: Президент створив над Донбасом спеціальну військово-повітряну зону
Читайте також: Порошенко призначив посла України в Чехії