Причини коливання гривні в останні місяці: пояснює НБУ
У Раді НБУ вважають, що фундаментальних факторів для розгортання девальваційних процесів зараз немає, зовнішньоекономічна середовище в цілому є сприятливим.
news-image

У Раді НБУ кажуть, що посилення коливань обмінного курсу гривні, яке спостерігається в останні місяці, є тимчасовим і пов'язане з впливом ситуативних і сезонних факторів. Про це йдеться в рішенні Ради НБУ.

Інформує «Є!», з посиланням на facenews.ua.

Зокрема:

- Експансія бюджетних витрат (збільшення пропозиції гривні) на протязі останніх тижнів грудень;

- Нагнітання очікувань, пов'язане з націоналізацією одного з найбільших системних банків України;

- Зниження пропозиції валюти від компаній АПК;

- Істотне посилення попиту на іноземну валюту з боку учасників ринку, викликане потребою компаній робити платежі по кредитах в іноземній валюті в кінці року.

У Раді НБУ вважають, що фундаментальних факторів для розгортання девальваційних процесів зараз немає, зовнішньоекономічна середовище в цілому є сприятливим.

З метою забезпечення цінової і фінансової стабільності в країні, Рада НБУ надав ряд рекомендацій Правлінню Нацбанку і Кабінету міністрів.

- Посилити міжвідомчу координацію під час прогнозування обсягів державних надходжень і витрат з єдиного казначейського рахунку, під час супроводу в комітетах Верховної Ради законопроектів з питань банківської діяльності та валютного регулювання;

- Використовувати активне управління залишками на ЄКР за рахунок активної політики залучень на внутрішньому ринку, а також вжити заходів щодо рівномірного відшкодування ПДВ як на протязі року, так і протягом кожного місяця.

Читайте також: У Києві з'явилися скандальні бігборди з главою Нацгвардії