Світ
24 січня 2017
Менше м'яса, більше овочів, фруктів і ягід: чим годують школярів у Фінляндії
У країні готуються нові рекомендації зі шкільного харчування.
news-image

Згідно з новими державними рекомендаціями зі шкільного харчування у Фінляндії на обідню перерву необхідно відводити як мінімум півгодини часу в проміжку між 11 і 12 годинами, передає «Є!» із посиланням на YLE.

У багатьох школах на даний момент обідня перерва - це штовханина, метушня і шум.

На те, щоб відстояти в черзі, отримати свою порцію і з'їсти її, в деяких школах відводиться всього 15 хвилин. Це дуже мало. Ми також відзначили, що в багатьох школах обідня перерва починається занадто рано - наприклад, о десятій ранку, - ділиться радник з питань освіти Маріанна Маннінен.


Багато школярів змушені обідати в метушні, оскільки в їдальнях не вистачає місця на всіх. Чиновники, які становлять нові рекомендації, радять підходити до питання простору творчо.

Варто задуматися, чи можна обідати десь ще, крім їдальні. Як варіант - в деяких школах учні почали обідати в класах, - зазначає пані Маріанна.

Згідно з новими рекомендаціями, школярам необхідно пропонувати більше овочевих страв. Раніше вже пропонувалося ввести вегетаріанський варіант обіду в шкільне меню, але на практиці це працює не у всіх школах. Тепер овочі школярам будуть пропонувати більш наполегливо.

Менше червоного м'яса, більше овочів, фруктів і ягід, - коментує Маннінен.

Також в шкільному меню хочуть використовувати більше риби і дієтичного білого м'яса.

Читайте також: У Дубаї з'явились літаючі пожежники (відео)
Читайте також: У столиці знову стартує «Комунальний «лікбез» – курс безкоштовних лекцій із питань житлово-комунальних послуг
Читайте також: ГПУ оприлюднила розмір зарплати Холодницького