Експерт: курс долара буде на межі «психологічної відмітки»
Вартість долара найближчим часом коливатиметься в межах 30 гривень. Українцям слід звикнути до такої реальності.
news-image

Про це заявив виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко, передає «Є!», посилаючись на Вusinessua.com.

За його словами, цілком можливо, що такий курс протримається до кінця 2017 року. При цьому можуть бути коливання в межах до 5%.

Як зазначив Устенко, можна було б підтримувати курс на рівні 27,2, як закладено в бюджеті, однак для цього Україні потрібно зовнішнє фінансування – приблизно -10 млрд. Але, найімовірніше, що ці надходження складуть від -3 млрд, тому курс сягне 30 гривень.

"Решту суми потрібно намагатися залучати у вигляді кредитів або за рахунок зменшення золотовалютних резервів", - додав експерт.



Устенко дав два сценарії розвитку ситуації: оптимістичний (за умови проведення реальних реформ) і песимістичний (в умовах їх відсутності).

Оптимістичний:

Щоб позичати гроші у міжнародних інститутів, насамперед у МВФ, Україна повинна активно проводити реформи. Це дозволить утримувати курс до 30 гривень до кінця 2017 року.

Песимістичний:

Без реформ не варто розраховувати на співпрацю з МВФ та іншими фінансовими інститутами. В цьому випадку доведеться зменшувати обсяги золотовалютних резервів. Це також дозволить підтримувати гривню, але вже ціною скорочення ЗВР, які не такі вже й великі – трохи менше ,5 мільярда. Ця величина потребує постійного поповнення, оскільки перекриває близько трьох місяців.