Резонанс
26 січня 2017
У Польщі обіцяють «серйозні наслідки» для України через заборону на в'їзд меру Перемишля
Польське МЗС вимагає скасування рішення щодо мера Роберта Хоми.
news-image

Рішення про заборону в’їзду в Україну, видане мерові Перемишля, шкодить польсько-українським відносинам. Так вважає віце-міністр закордонних справ Польщі Ян Дзєдзічак, передає «Є!» із посиланням на Радіо Польща.

Під час засідання Комісії Сейму зі зв’язків з поляками за кордоном віце-міністр висловив надію, що заборону буде негайно скасовано.

Без пояснення цієї ситуації, без скасування цього рішення ми собі не уявляємо подальшої співпраці, - заявив Ян Дзєдзічак.

Він додав, що у випадку, якщо українська сторона не скасує цього рішення, то представники МЗС Польщі не будуть присутні на Польсько-українському форумі в Ряшеві, що розпочинається у п’ятницю. Віце-міністр повідомив, що таким буде лише початок польської реакції, котра матиме справді серйозні наслідки.

Мера Перемишля Роберта Хому не було впущено до України 17 січня, коли він вирушив до Консульства Республіки Польща у Львові на різдвяно-новорічну зустріч. Рішення про заборону було прийняте Службою безпеки України.

Ян Дзєдзічак заявив, що, за його інформацією, СБУ мала сумніви щодо позиції мера Хоми.

Ця аргументація незрозуміла, дивна і неприйнятна, - каже віце-міністр.

Мерові Перемишля заборонено відвідувати Україну протягом 5 років. Речниця СБУ Олена Гітлянська повідомила минулого тижня, що рішення про це було прийнято влітку минулого року. Вона додала, що таке рішення приймається у випадку, коли дії якоїсь особи загрожують безпеці і територіальній цілісності України, а її висловлювання суперечать інтересам України. Проте Олена Гітлянська не повідомила, за які конкретно дії і висловлювання було прийняте таке рішення про заборону в’їзду.

Читайте також: Генерали й «начальство на горі» матюкаються - нардеп розповів, як проходить блокада «Д/ЛНР»
Читайте також: Перший заступник мера Ужгорода вимагав у підприємця гроші
Читайте також: Курс валют на 26 січня