Світ
27 січня 2017
Посол України розповів, що собою представляє «новий указ» Трампа
Високопоставлений дипломат України Володимир Крижанівський прокоментував ситуацію з появою в американських ЗМІ інформації про те, що команда нового президента Сполучених Штатів Дональда Трампа підготувала офіційний папір про зняття санкцій з РФ.
news-image

Надзвичайний і Повноважний Посол України, а також старший консультант USAID "РАДА" Володимир Крижанівський заявив, що у зв'язку з напруженою обстановкою серед республіканців, яка виникла через невизначену політику Трампа щодо Росії, інформація про готовність США зняти санкції з РФ, ймовірно, є антитрампівською пропагандою, передає «Є!», посилаючись на "Оглядача".

За словами дипломата, питання санкцій і дипломатичних відносин з Кремлем є свого роду клином, який розколює республіканську партію.

Він підкреслив, що інформація про зняття заборон з Москви з'явилася напередодні призначення Рекса Тіллерсона на посаду держсекретаря. У цьому ключі такого роду повідомлення можуть сильно вплинути на голосування в Конгресі і утруднити призначення Тіллерсона.

"Потрібно розуміти, що з великою часткою ймовірності цей документ може бути містифікацією або антитрампівською пропагандою. Санкції, відносини з Росією, по суті, єдина тема, яка розколює республіканців на дві, навіть мабуть три частини. Цікаво, що це вкидання сталося напередодні дуже важливого призначення. Процедура затвердження Рекса Тіллерсона на посаді держсекретаря підходить до кінця. А інформація про санкції може ще більше розколоти республіканців, спровокувати того ж сенатора Джона Маккейна передумати і не голосувати за Тіллерсона. Тобто можлива мета цього вкидання – зірвати або ускладнити призначення Тіллерсона", – зазначив посол.

Проте він також зазначив, що такого роду заготовки цілком можуть бути у Трампа, навіть з великою часткою ймовірності.

"Швидше за все, якісь заготовки є. Але говорити про комплексний сформований документ навряд чи можна", – підсумував Крижанівський.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що команда Трампа підготувала указ про зняття санкцій з РФ.