Суд Києва підозрює Гонтареву в незаконному кредитуванні Приватбанку
НАБУ розпочали кримінальне провадження за підозрою в скоєнні Валерією Гонтаревою кримінальних правопорушень.
news-image

Солом'янський районний суд Києва зобов'язав НАБУ розпочати кримінальне провадження за підозрою в скоєнні главою НБУ Валерією Гонтаревою кримінальних правопорушень, у зв'язку з видачею Приватбанку рефінансування на 15 млрд грн.

Про це повідомив партнер компанії "Кравець і партнери" Ростислав Кравець, передає «Є!», посилаючись на FinClub.

"Ми подали заяву в НАБУ, яке її не зареєструвало в Єдиному реєстрі досудових розслідувань. Тому ми подали заяву в суд по невнесенню в ЕРДР. Суд задовольнив нашу скаргу на бездіяльність слідчого, зобов'язав НАБУ внести заяву в ЄРДР і почати досудове розслідування", - заявив адвокат.

Ухвала суду не підлягає апеляційному оскарженню.

"Суддя виготовить повний текст, відправить його в НАБУ, НАБУ буде зобов'язане його зареєструвати і почати досудове розслідування", - сказав він.

Згідно із заявою Кравця, яку він направляв в НАБУ, він просив правоохоронців "внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинення главою НБУ Гонтаревою кримінальних правопорушень, передбачених ст.364 та ст.191 Кримінального кодексу або іншими статтями Кримінального кодексу, які передбачають відповідальність за вчинені дії, і негайно почати досудове розслідування".

У заяві на ім'я НАБУ йдеться, що Нацбанк 20 грудня надав Приватбанку кредит рефінансування на 15 млрд грн за ставкою 16% на період до 30 грудня 2016 року.

"В період, коли в Приватбанк буда введена тимчасова адміністрація і регулювання діяльності банку здійснюється ФГВФО, НБУ надає банку кредит рефінансування на термін 10 днів", - йдеться в заяві Кравця.

Адвокат посилається на пункт 7 Положення "Про застосування НБУ стандартних інструментів регулювання ліквідності банківської системи", згідно з яким НБУ може підтримати ліквідність банку шляхом проведення операцій рефінансування або операцій прямого репо тільки, якщо "за всіма кредитами, наданими НБУ і операціями прямого репо, немає простроченої заборгованості та несплаченої пені".

У той же час, Гонтарева 19 грудня заявила, що "прострочена заборгованість Приватбанку перед регулятором за стабілізаційними кредитами становила 14 млрд грн із загальної заборгованості 19 млрд грн".

"З урахуванням вищевикладеного, вважаємо, що глава НБУ Валерія Гонтарева не мала правових підстав для надання Приватбанку рефінансування на 15 млрд грн", - йдеться в заяві Кравця на ім'я НАБУ.