Суспільство
1 лютого 2017
Путін не збирається виконувати Мінських угод, - Трепак
Кремль не визнає себе стороною цих угод, а вважає себе лише гарантом їх виконання з боку України та Донбасу
news-image

Російський президент Володимир Путін не збирається виконувати Мінських угод, оскільки юридично та фактично від не бере прямої участі у переговорах щодо врегулювання конфлікту на Донбасі, передає «Є!», посилаючись на «Апостроф».

Таку думку висловив перший заступник голови СБУ, начальник Головного управління "К" генерал-майор Віктор Трепак і додав, що обмін полоненими за цими угодами зайшов у глухий кут.

На думку Трепака, Мінські угоди не мають чітко визначеного статусу, тому вони малоефективні і не здатні вирішити конфлікт на Донбасі загалом та обмін бранцями зокрема.

«Кремль не визнає себе стороною цих угод, а вважає себе лише "гарантом їх виконання з боку України та Донбасу". Тобто, Путін політично і юридично "відморозився" від виконання якихось зобов’язань стосовно звільнення українських полонених. То ж виникає логічне запитання, якщо Росія не виконуватиме Мінських угод, то хто їх тоді виконуватиме? Лише Україна?», - повідомив Трепак.

За його словами, обмін полоненими необхідно вивести на новий міжнародно-правовий рівень, із чітко прописаними правилами процедури звільнення заручників. 

Трепак переконаний, що діючий варіант Мінських угод несе Україні приховану загрозу, адже підписуючись під цими домовленостями, наша країна визнала, що утримує заручників на своїй території.

«Де-факто на Сході України йде війна. Де-юре Україна називає це антитерористичною операцією. Така гібридність зумовлює правову невизначеність, у тому числі стосовно українських полонених. Тому Кремль диктує свої правила і війни, і умови звільнення наших бранців. Це треба кардинально виправляти, бо лише таким чином можна уникнути "політичного кідалова", яким є путінський режим», - додав Трепак.