Політика
4 лютого 2017
Д.Трамп хоче почути від Порошенка українську версію подій під Авдіївкою, - повідомляє експерт
Політолог зазначив ще й те, як потрібно розмовляти з президентом США Д. Трампа.
news-image

Політолог вважає, що основною темою розмови президентів П.Порошенко і Д. Трампа буде загострення бойових дій на Донбасі.

Інформує «Є!», з постланням на УНН.


КИЇВ. 4 лютого. Президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп хоче почути від лідера України Петра Порошенка українську версію щодо загострення бойових дій в Авдіївці Донецької області, також не виключено, що президенти говоритимуть і про санкції проти Росії. Таку думку висловив в коментарі УНН політичний експерт Володимир Фесенко.

"В даному випадку можна дуже впевнено прогнозувати, що ключова тема цієї розмови (телефонної розмови П.Порошенко з Д.Трамп - ред.) - це ситуація на Донбасі, загострення бойових дій під Донецьком і, зокрема, в Авдіївці Це зараз хвилює всіх учасників переговорного процесу. Безумовно, і США змушені звертати на це увагу ", - сказав він.


Позитивною новиною для України, вважає В.Фесенко, є те, що на днях нова представниця США в Радбезі ООН досить чітко підтвердила підтримку США Україна і висловила різку критику дій Росії. Підтримка України позиції Без, продовжив експерт, була продемонстрована, зокрема в питанні Криму. 

"Для нас це принципово важливо", - уточнив він.
"Зараз США стурбовані, як і наші інші міжнародні партнери, ситуацією на Донбасі, посиленням бойових дій. Дуже важливо було б для нас, щоб Трамп вплинув на цю ситуацію, в тому числі і на російського президента.", - відзначив політолог.
"Я думаю, що Трамп хоче отримати від українського лідера українську версію подій, інформацію, що називається" з перших рук "про те, що відбувається на Донбасі, і почути позицію Порошенко щодо подальшого розвитку подій і відновлення переговорного процесу, зокрема, яким чином припинити бойові дії. Я думаю, що це буде ключовою темою розмови ", - переконаний політолог.


Також, на думку Фесенка, Президент України спробує використати цю телефонну розмову для того, щоб домовитися про пряму зустрічі з Д. Трампом під час свого візиту в США в кінці лютого.

"Дати візиту зараз узгоджуються, але для Порошенко дуже важливим було б зустрітися з Трампом" віч-на-віч ".
Не тільки з новим керівником Держдепартаменту США, можливо, з віце-президентом. Але пряма зустріч, особисте знайомство двох президентів були б дуже важливі для нашої країни, для української дипломатії і для просування наших інтересів ", - підкреслив він.
"І те, що, наскільки я зрозумів, ініціативу нинішнього розмови проявили з американської сторони, теж важливо. Це означає, що американці не забувають про Україну ... Ми бачимо, що американський лідер хоче спілкуватися з українським президентом.", - відзначив він.


Незважаючи на це, В.Фесенко звернув увагу на одну деталь. Зокрема, нагадав експерт, при попередньому керівництві США, Президент П.Порошенко регулярно спілкувався по телефону, чи не щотижня, з віце-президентом США Дж.Байденом, але у нього не було прямої комунікації з американським лідером. Тобто, уточнив політолог, у П.Порошенко не було телефонної оперативної комунікації з Б.Обамою.

"Те, що Трамп готовий безпосередньо спілкуватися з Порошенком, я думаю, що це вже суттєвий прогрес", - підкреслив політолог.


На уточнення УНН про те, чи може підніматися тема санкцій під час телефонної розмови двох президентів, В.Фесенко відповів:

Ця тема теж може підніматися. Ми бачимо, що ті прогнози, очікування, що американці відразу після приходу Трампа до влади скасують санкції проти Росії, ці прогнози не підтверджуються. І дуже показово, що тема санкцій проти Росії не обговорювалася під час розмови Трампа з Путіним. І зараз, під час загострення бойових дій на Донбасі, то недоречно, на мій погляд, ставити питання про скасування цих санкцій "

 
Крім того, політолог зазначив ще й те, як потрібно розмовляти з президентом США Д. Трампа.

"Це важливо, між іншим, стилістика розмови з Трампом, як з ним розмовляти. У Порошенка є певний досвід, але все одно тут дуже важливо вибрати правильну тональність розмови. І я не виключаю, що український президент може обережно, коректно піднімати тему санкцій США проти Росії ", - переконаний В.Фесенко.


Нагадаємо, в прес-службі Білого дому повідомили, що в суботу, 4 лютого, президент США Д.Трамп проведе бесіди по телефону з Президентом України Петром Порошенко і ПРЕМ'ЄР-міністром Італії Паоло Джентілоні, а також з генеральним секретарем НАТО Йенсом Столтенбергом і главою кабінету міністрів Нової Зеландії Біллом Інгліш.
Телефонна розмова з Президентом України П.Порошенко відбудеться о 16:45 за східним часом США (23:45 за Києвом).
Як повідомляв УНН, в Адміністрації Президента України готуються до телефонної розмови Президента Петра Порошенка з лідером США Дональдом Трампом, який в Білому домі анонсували в суботу.

Читайте також: Конфлікт між Росією і Америкою неминучий: заявляє експерт