Світ
5 лютого 2017
Бельгійський професор засуджений в Ірані до смертної кари
Колеги Джалалі вважають, що причиною його арешту могли стати міжнародні університетські зв'язки.
news-image

Професор медицини катастроф з фламандського Вільного університету Брюсселя, громадянин Ірану 45-річний Ахмадреза Джалалі на своїй батьківщині засуджений за шпигунство і засуджений до смертної кари, повідомляє бельгійський телеканал RTBF, передає «Є!».

Вирок повинен бути приведений у виконання протягом двох тижнів.

У повідомленні на сайті університету, в якому викладав Джалалі, йдеться що він був заарештований в Ірані в квітні 2016 року під час відвідин родичів.

Вчений, який виконував важливу гуманітарну роботу, засуджений до смертної кари без публічного процесу. Це обурливе порушення загальних прав людини, проти якого ми повинні реагувати рішучим чином, - заявила ректор університету Керолайн Пауелс.

На думку колег Джалалі, він не цікавився політикою, і вони не допускають, що він міг робити які-небудь дії щодо іранського уряду.

Під час свого семимісячного ув'язнення професор був позбавлений можливості бачити адвоката, своїм родичам він повідомив, що його змусили підписати зізнання.

При цьому співробітники університету вважають, що причиною арешту Джалалі могли стати його міжнародні університетські зв'язку, в тому числі з представниками країн, вороже ставляться до Ірану, наприклад, Ізраїлю. Однак всі вони носили виключно науковий характер, підкреслюють в університеті.