Суспільство
7 лютого 2017
«Конструктор повинен мати вірне око та тверду руку» - сьогодні день народження авіаконструктора Олега Антонова
Своє життя Олег Антонов присвятив авіації, створивши 22 типи літаків і 52 типи планерів.
news-image

7 лютого 2017 року виповнюється 111 років від дня народження видатного авіаконструктора Олега Костянтиновича Антонова, нагадує «Є!» із посиланням на прес-службу ДП "Антонов".

Все своє життя він присвятив авіації, створивши 22 типи літаків і 52 типи планерів, віддавши багато сил розробці десятків інших літальних апаратів, заснував оригінальну школу конструювання. І сьогодні в небо піднімаються нові літаки з гордим ім’ям «АНТОНОВ» на борту.

Проте О.К.Антонов відомий не тільки як видатний професіонал. Невичерпне творче джерело, різноманітність інтересів, постійне прагнення до краси й культури в усьому – таким залишився Олег Костянтинович у пам’яті тих, хто був з ним добре знайомий або хоч раз зустрічався.

Важливе місце в житті О.К.Антонова займав живопис. Він – автор близько 40 картин, частину з цих полотен можна побачити лише на небагатьох репродукціях, надрукованих в книгах, присвячених цій надзвичайній людині.

В день річниці О.К.Антонова в Народному музеї ДП «АНТОНОВ» відкриється унікальна виставка оригіналів його картин – п’ятнадцяти живописних полотен, створених в період з 1938 р. по 1983 р. Деякі з них раніше не лише не демонструвалися, а й не репродукувалися.
Про своє захоплення О.К.Антонов казав:

Сам я полюбив малювання з дитинства. Почалося з того, що мені подарували коробку кольорових олівців. Пам’ятаю, перше, що я намалював, був красивий сонячний захід… Заняття малюванням, навіть деякою мірою живописом, невіддільне від моєї професії. В конструкторському бюро я працюю не інакше, як з олівцем в руці. Досвідчений конструктор може намалювати профіль крила одним рухом руки. Це професійний навик.

Конструктор повинен мати вірне око та тверду руку. В цьому йому допомагає вміння малювати, що дається постійними вправами.

Син Олега Костянтиновича Андрій згадує:
В живописі він більш за все цінував життєвість, правдивість, гостроту та глибину почуття, вкладеного художником в його витвір. Для нього ж самого живопис був і відпочинком, і самовиразом. Кожна нова картина несла в собі якесь нове яскраве відчуття чи заповітну мрію. Невеличким жорстким пензлем та простим набором фарб він створював на полотні надзвичайне відчуття простору («Батьківщина»), чи відчайдушну, дійсно чорну «Лють», улюблені пейзажі, спокійні, гармонійні натюрморти.
Одночасно з виставкою картин буде проводитися фотовиставка «Невідомий відомий Антонов» − миттєвості життя О.К.Антонова в ексклюзивних фотокадрах.

 

Читайте також: Американський журналіст, який назвав Путіна вбивцею, сказав, коли він має намір вибачитися
Читайте також: Іран запропонував Україні приєднатися до міжнародного договору Перська затока – Чорне море