Покарання шахраїв - найкращі ліки від фінансової кризи, – економіст (відео)
Експерт розкритикував ініціативу Мінфіну щодо розробки Стратегії управління державними фінансами на 2017 – 2021 рр.
news-image

В Україні жодного разу – ані після 1991 року, ані після першого Майдану в 2004 році, ані після Революції Гідності ніхто не був покараний за гігантські фінансові махінації. Така безкарність стимулюватиме і далі фінансові кризи, на яких зароблятимуть недобросовісні можновладці, передає «Є!», посилаючись на zik.ua.

Таку думку висловив ректор Міжнародного інституту бізнесу, доктор економічних наук, професор Олександр Савченко.

Експерт розкритикував ініціативу Мінфіну щодо розробки Стратегії управління державними фінансами на 2017 – 2021 рр.

«Ми уже брали кредит у 50 млн доларів у Світового банку на розробку стратегії управління державними фінансами – ще 15 років тому. Ми його проїли, тобто, якусь стратегію розробили, і вона собі просто лежала, ніхто нею не користувався. У нас, насправді, якісний бюджет навіть на рік неможливо розробити в умовах девальвації та інфляції. Ми не доросли до трирічних державних бюджетів. В тому вигляді, в якому ця стратегія прийнята – це пустопорожній документ. У нас податкове законодавство змінюється два рази на рік. А податки – це база для бюджету. Тому про жодне довгострокове планування навіть не може бути і мови», – наголосив науковець.

Професор пояснив, за рахунок чого можна суттєво скоротити видатки державного бюджету: «Нам треба скоротити державні витрати на 10% від ВВП. Це більше ніж 100 млрд гривень. Це можна зробити за рахунок ліквідації всіх держпідприємств, які плодять збитки, а це Нафтогаз, державні банки. Зараз туди ж можна віднести і Приватбанк, однак там уже збитки в розмірі 110 млрд.

Ще один спосіб зниження витрат – скорочення органів державної влади. Їх варто скоротити втричі. Це колосальні соціальні зміни, однак це і є справжня реформа. Паралельно потрібно створювати умови для малого та середнього бізнесу. Відкрити кредитні лінії, щоб  створювати робочі місця, щоб звільнені чиновники шукали там собі роботу.

Треба скорочувати сферу освіти. В Україні втричі більше молоді здобуває вищу освіту, ніж в Європі чи США. Лише за таких умов можна сподіватись, що збільшення заробітної плати не призведе до збільшення безробіття та тіньової економіки. Скорочення органів державної влади і продаж збиткових держпідприємств – це справжня реформа, а не розробка порожніх стратегій».

На думку науковця, збільшити рівень надходжень до держбюджету в Україні можна лише за рахунок інвестицій та розвитку середнього та малого бізнесу: «У Національного банку України має бути головний стимул сьогодні – створення робочих місць та зменшення інфляції. А в нас, натомість, регулятор декларує іншу мету – очищення банківської системи.  Але не треба закривати погані банки. Треба створювати умови для розвитку бізнесу, а погані банки – самі закриються.  Інвестори йдуть туди, де вони можуть отримати більший дохід. А дохід залежить від оподаткування. Чиновники мають це зрозуміти.

Ще один фактор, який гальмує зростання економіки та довіру до фінансової системи –  фінансове політичне шахрайство. У нас ніхто не був притягнутий за гігантські фінансові шахрайства. Найкращі  ліки від фінансової кризи – покарання фінансових шахраїв. Поки ми їх не караємо, кризи будуть тривати, а інвестори не будуть вкладати гроші в таку нестабільну економіку».