Суспільство
11 лютого 2017
Поховання тепер стало справжньою розкішшю
Найближчим часом у Києві ніде буде ховати людей.
news-image

Столичні цвинтарі переповнені, а чиновники ніяк не можуть знайти нові місця.

Найближчим часом у Києві ніде буде ховати людей. Усі цвинтарі закриті або напівзакриті, тому там можна лише підхоронити людину до родичів, "пільговиків", видатних діячів науки і культури та воїнів АТО. Наразі єдине відкрите кладовище розташоване за 45 км від столиці, через що є проблеми з добиранням.

Щоправда, якщо бракує документів які доводять спорідненість із раніше похованими, можна домовитися з адміністрацією цвинтаря. Ціна питання – від  тисячі доларів залежно від цвинтаря. Поховати померлого можна на одному з сільських кладовищ, що розташовані навколо Києва. Утім поховання можливе тільки за сільською пропискою. Жителю ж столиці доведеться викласти від 10 тисяч гривень за місце. Відтак, для більшості поховання – розкіш, тому родичі переважно обирають кремацію. Так, у Києві кремують майже 90% усіх померлих. Проте це не якась мода на кремацію, а все через зубожіння населення. Кремувати тіло коштує мінімум вдвічі дешевше за поховання, йдеться у сюжеті ТСН.19:30, передає «Є!» посилаючись на джерело.

Власник ритуального дому "Фелікс" розповідає, що поховання "під ключ" коштує мінімум 10 тисяч гривень, кремація обійдеться у п'ять тисяч гривень. Урну з прахом можна закопати в колумбарії Байкового кладовища за майже 3 тисячі гривень за місце.

Проблему браку місць можна вирішити за допомогою приватних цвинтарів. Утім законодавством вони заборонені. Така ініціатива підняла би рівень ритуальних послуг загалом, переконані у ритуальному агентстві.

У Білогородці під столицею є нове кладовище, яке належить громаді села і підтримується за її кошти. Цвинтар  охороняють, є освітлення, газони та місце для прощання. Цвинтар не планують перезавантажувати огорожами, індивідуального замовлення великими пам'ятниками, також відсутні будь-яких столики тощо.

На запит ТСН, як влада вирішуватиме питання з браком місць для поховання, у  КМДА обмежилися листом. Чиновники запевняють, що над проблемою працюють: "Департамент житлово-комунальної інфраструктури веде роботу з розширення меж Лісового та Південного кладовищ, а також здійснює пошук земельних ділянок за межами Києва для будівництва нових цвинтарів". Більше читайте тут: https://tsn.ua/kyiv/pohovannya-u-kiyevi-stalo-rozkishshyu-ritualniki-poyasnili-prichini-zahmarnih-rozcinok-878835.html