Події
13 лютого 2017
Джемілєв розкрив деталі розмови з Путіним перед анексією
Нардепу не пропонували посади, але "був підкуп іншого порядку".
news-image

Президент Російської Федерації Володимир Путін перед анексією Криму намагався вмовити Мустафу Джемілєва на співпрацю з РФ. Про це сам народний депутат і уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу розповів в інтерв'ю "Апострофу", передає «Є!» із посиланням на УП.

За словами Джемілєва, у середині березня 2014 року йому не пропонували посади, але "був підкуп іншого порядку".

Вони одразу ж прийняли постанову про гарантії прав кримськотатарського народу, визнавали Меджліс і говорили про те, що представництво кримських татар у структурах влади буде не менше 20%. Говорили про те, що негайно відновлять топоніміку, що кримськотатарська мова буде державною нарівні з російською, – розповів він.
Ми знаємо ціну обіцянкам росіян, тому Чубаров тоді сказав: "Ви ухвалюйте свою Конституцію, напишіть усе те, що ви зараз говорили, а в нас із вами жодних угод немає, тому що ви незаконно увійшли сюди". На цьому все й скінчилося, – зазначив він.
Коли я розмовляв із Путіним по телефону за чотири дні до референдуму, він мені теж говорив про те, як ощасливить кримських татар, обіцяв соціальні проблеми всіх кримських татар вирішити впродовж декількох місяців і говорив, що Росія – велика країна, вона за кілька місяців зробить більше, ніж Україна за 23 роки своєї незалежності, – згадав Джемілєв.

Але він відповів Путіну, що кримські татари у важкому становищі саме через Росію, а переговори потрібно вести з керівництвом України, і для їх успішності – вивести війська з української території. За словами Джемілєва, російський президент тоді відповів:

А ось ми подивимося, референдум за чотири дні буде.
Загалом, він дивно поводився. Почав розповідати, що владу в Києві захопили бандити, фашисти... Я розумію, ти своїй публіці такі речі говориш, а людині, яка з цього Майдану прийшла, розповідати, що там бандити прийшли – це просто маячня, – зазначив він.
Або він, скажімо, мені каже: "Ось є побоювання, що між російськими військовослужбовцями й кримськими татарами може виникнути конфлікт, кровопролиття, ми б хотіли цього уникнути". Найцікавіше те, що того самого дня він говорив, що жодних військовослужбовців Росії в Криму немає, – додав Джемілєв.

Він упевнений, що кожен день наближає повернення Криму до складу України:

Одразу ж, як у мене відбулася розмова з Путіним, я звідти виїхав до Брюсселю на нараду НАТО, вони теж говорили, що у нас все рухається повільно, але впевнено. Тож Росії не уникнути звільнення Криму: або буде розпад Росії й вона буде змушена його віддати…
Якщо подальша поведінка Путіна такою й буде, то до цього (розпаду) і йде. Якщо виходити з інтересів Росії, то він (Путін) у жодному разі не мав заходити до Криму, – додав Джемілєв.

Він вважає, у Європи немає альтернативи санкціям для Росії:

Або йти військовим шляхом, або санкції. Більше ніяк.

А військовий шлях деокупації Криму "практично неможливий", вважає Джемілєв:

Ані люди не підтримають, ані західні партнери не зрозуміють.
Читайте також: Чубаров прокоментував інцидент між ЗСУ і кримськотатарським батальйоном
Читайте також: Українські військові зайняли нові позиції біля стратегічної траси, що веде до Ясинуватої (відео)
Читайте також: «Ви не хочете поділитися грошима?» - поліція затримала бандитів, які пограбували 10 жінок (відео)