Резонанс
13 лютого 2017
Чубаров: Інцидент на Чонгарі вичерпаний (відео)
Командир 34 батальйону вибачився перед кримськими татарами та пообіцяв полагодити "все, що зламали".
news-image

Інцидент на Чонгарі між ЗСУ та кримськотатарською організацією "Аскер" вичерпаний. Про це написав у Facebook глава меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, передає «Є!»

Інцидент на Чонгарі вичерпаний, але він не міг не статися, оскільки невиправдано довго затягнулося прийняття рішення про створення в складі ЗСУ або Національної гвардії окремого кримськотатарського військового підрозділу, в якому могли б служити громадяни України - жителі Криму, як кримські татари, так і особи інших національностей, - написав Чубаров.

Він зазначив, що в очікування такого рішення молоді люди (і не зовсім молоді) в складі громадської організації "Аскер" проводили військову підготовку, сприяли прикордонный та митній службам України на КППП "Чонгар", "Чаплинка" і "Каланчак" в контролі за переміщенням людей і транспорту між материковою Україною і тимчасово окупованим Кримом.

При цьому, як для однієї, так і для іншої служби постійний цивільний контроль, здійснюваний громадським об'єднанням "Аскер" був, м'яко кажучи, незручний, - вважає Чубаров.

За його словами, небажаними "аскерівці" стали і для різного роду тіньових ділків, які налагодили різний незаконний бізнес на адміністративному кордоні.

Природно і вони виступали стороною, яка хотіла витіснити "Аскер" за межі займаних ними місць дислокацій.

Добре те, що інцидент вичерпаний, але погано те, що деякі з числа винних військовослужбовців вдалися до вигаданих версій, спрямованих проти кримських татар. Такі дії нами будуть рішуче припинятися, - підкреслив Чубаров.

За його словами, до 11:00 місце базування громадського об'єднання "Аскер" на Чонгарі покинули військовослужбовці та поліція: члени громадського об'єднання "Аскер" і добровольці формованого кримськотатарського батальйону ім. Номана Челебіджихана повернулися до щоденних занять і забезпечення життєдіяльності табору дислокації.

Керівництво Меджлісу кримськотатарського народу і відповідальні особи знаходяться в режимі постійної взаємодії з керівниками відповідних міністерств, служб і підрозділів, - додав Чубаров.

У свою чергу командир 34 батальйону 57 бригади вибачився перед кримськими татарами і пообіцяв полагодити "все, що зламали".

Як відомо, у ніч з неділі на понеділок на Чонгарі стався інцидент між військовослужбовцями ЗСУ та членами громадської організації "Аскер" – батальйоном ім. Номана Челебіджихана, який формується.

Підрозділ, що входить до складу військової частини оперативного командування "Південь" і виконує бойові завдання в Херсонській області, на кордоні з Кримом, облаштовували за наказом командира бойові позиції.

За словами Ленура Іслямова, представники "Аскера" про це не знали. Вони побачили, що біля них, в безпосередній близькості, люди в балаклавах щось роблять. Виник словесний конфлікт, який в підсумку закінчився псуванням майна "Аскера".

За інформацією УП, батальйону ім. Номана Челебіджихана мають присвоїти номер військової частини, але поки цього не сталося.

Читайте також: ЗСУ про ситуацію на базі кримськотатарського батальйону: у добровольців «Аскера» вилучили зброю
Читайте також: Чубаров прокоментував інцидент між ЗСУ і кримськотатарським батальйоном
Читайте також: У ЗСУ прокоментували «захоплення» бази кримськотатарського батальйону поблизу Криму